‘Özel hayata müdahale’ başlıyooor!

Daha önce “özel hayatın ihlali” olarak değerlendirildiği için her gündeme gelişinde tekrar rafa kaldırılan herkese ulusal çapta kimlik kartı verilmesi uygulaması, Londra’daki terörist saldırı sonrasında yeniden gündeme geldi.

Başbakan John Howard, Avustralya’nın terörist saldırılardan korunmasına yardımcı olacak, herkese ulusal kimlik verilmesi uygulamasının incelendiğini söyledi. Ulusal kimlik kartı uygulaması 1987 yılında zamanın İşçi Partili Hawke Hükümeti tarafından gündeme getirilmiş, başta Liberal Parti olmak üzere toplumda meydana gelen tepkiler üzerine rafa kaldırılmıştı.

Başbakan Howard, partisinin bir zamanlar karşı çıktığı uygulamayı “Terörizm olgusu başta olmak üzere son 18 yılda çok şey değişti” diyerek savundu.

Başbakan, ulusal kimlik kartı uygulamasının, Cornelia Rau’nun yanlışlıkla gözetimevine kapatılması, ya da Vivian Solon’un sınır dışı edilmesi gibi olayları da önleyeceğini kaydetti.

Resmi ziyaret için gittiği Washington’da konuşan Howard, yasaların daha sıkı hale getirilmesi ya da kişilere dair özel bilgilerin elde edilmesinin temel hakların ihlali gibi değerlendirilebileceğini, ancak vatandaşları tetörden korumak için bu tür tedbirlerin alınabileceğini kaydetti.

Howard, “Eğer konuya sadece sivil haklar yönündern bakarsanız, hiç bir tedbir alamazsınız” diye konuştu. Kimlik kartı uygulamasına geçilmesinin sorunun çözümü anlamına gelmediğini kaydeden Başbakan, “Avustralya’da bizim de karşı çıktığımız kimlik kartı uygulamasnın tartışıldığı 17- 18 yıl önceki durumla bugünkü durum çok farklı” dedi.

KİMLİK KARTI KOALİSYONU BÖLDÜ

Ulusal kimlik kartı fikri Liberal Milletvekilleri arasında farklı tepkilere yol açtı. Aralarında Göç İşleri Bakanı Amanda Vanstone’un da bulunduğu bazı milletvekilleri planı desteklerken, Steve Coibo, girişimin, Avustralya’nın çoğunbluğunun istemediği bir sürecin ilk adımı olabileceğini söyledi. Coibo, “Eğer bütün kişisel bilgileri tek merkezde toplarsak, sözgelkimi, ülkede yaşayan herkesin parmak izini kimlik kartına yerleştirirsek, bizden sonra gelecek hükümetler, herkesten kimlik klartlarını her zaman yanlarında taşımalarını isteyebilir” dedi. Liberal Senatör Brett Mason, bütün kimlik bilgilerrinin tek merkezde toplanmasının, bilgisayar “hackerlerine” güvenlik sistemini delip, bütün kimlik bilgilerine ulaşma imkanı vereceğini ileri sürdü. 

FOTOĞRAF: Başbakan John Howard

 

 

 

1111830cookie-check‘Özel hayata müdahale’ başlıyooor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.