Zelaya’ya bu kez seçim darbesi

Resmi olmayan sonuçlara göre Lobo, oyların yüzde 56’sını elde etti.

Katılımın yüzde 60 civarında olduğu seçimde Lobo’nun en yakın rakibi Elvin Santos’un oy oranı ise yüzde 38 civarında.

Seçim, ordunun ve bürokrasinin bazı kesimlerinin, sol eğilimli Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya’ya karşı darbe yapıp iktidarı ele geçirmesinden beş ay sonra yapılabildi.

Geçici hükümet, yüksek katılım oranı ve açık bir galibiyetin seçime meşruiyet kazandıracağını söylüyordu.

Ulusal Parti adayı Lobo, seçimlerin, büyük bir siyasi krizin içinde olan ülkede, uzlaşma yolunda kilit öneme sahip olduğunu söylüyor. Bazı kesimler, zengin bir toprak sahibi olan Lobo’yu, birleştirici bir isim olarak görüyor.

Seçimlerde aday olamayan ve taraftarlarından oy kullanmamalarını isteyen devrik cumhurbaşkanı Zelaya ise seçim sürecinin geçersiz olduğunu savunuyor.

Honduras’ın cumhurbaşkanının kendisi olduğunu söyleyen Zaleya, 2005’teki seçimlerde Lobo’yu yenilgiye uğratmıştı. Zaleya seçim sonuçlarına ilişkin henüz değerlendirme yapmadı.

ABD seçim sonucunu tanıyor

Aralarında Brezilya ve Arjantin’in de bulunduğu birçok Latin Amerika ülkesi, darbeyi meşrulaştıracağı gerekçesiyle seçim sonuçlarını tanımayacaklarını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri ise seçimlerin sonucunu kabul edeceğini açıkladı.

Zelaya son dönemlerde, bölgedeki solcu liderler; Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez ve Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales’e yakınlığı nedeniyle partisi içinde tepkilere hedef olmuştu.

1225350cookie-checkZelaya’ya bu kez seçim darbesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.