Zengin Olmak İster misiniz?

Belki de, “Zengin Olma Yolunda” yazarak ve insanları inandırarak ilerleyebileceğini düşündüğü için böyle davranıyor, ya da ne yaptığının farkında değil. Oturduğu yerden zengin olmak hayaliyle ise bu tür yazılar olabildiğince ilgi görüyor. Herkesin aksine, ilgi gören konu olduğu için değil de insanlara faydalı olma çabasının sonucu olarak bu yazı ortaya çıktı. Hayata dair gözlemlerimizi, zengin olmak bir sonraki adım ama en azından geçinebilecek kadar paraya sahip olmak için neler yapılabileceğini, aklımızın erdiği, dilimizin döndüğü kadar paylaşalım istedik. İyi mi ettik, kötü mü ettik yazının sonuna yorum yazarak belirtirseniz siz de bizi zengin etmiş olursunuz. Bir yazar için en büyük zenginlik, yazılarının okunması ve işe yaradığını görebilmesidir.
Piyasadaki kitapları okudunuz ama zengin olamadınız. Herkes bu kitapları okuyarak zengin olabilseydi, hiç çalışmaz, uğraşmazdı. O yüzden, yazıya daha başlarken hemen belirtmekte fayda var ki, bu yazı bir hap değil. Bunu yut, zengin ol mesajı vermiyor. Zaten hiçbir yazı ya da kitap böyle bir iddia ile ortaya çıkamaz. Çıkıyorsa da, kendini zengin etmek için böyle bir yola girmiş demektir.
Öncelikle şunları iyi bilmek gerekir ki;
• Zenginlik kolay elde edilmez.
• Zenginlik herkesin kısmetinde yoktur. Herkes zengin olamaz.
• Zenginlik için çok çalışmak yeterli değildir.
• Gerçek zenginlik, kendi kapasitesini bilmek ve elinden gelenin en iyisini yapmaktır.
Yeri gelmişken, herkes tarafından kabul gören zenginliğin ilk ve son kuralı olarak tanımlanan “Ya en iyisini yapacaksın ya da ilk sen yapaksın” görüşüne katılmadığımı da peşinen ifade etmekte fayda görüyorum. Amaç sadece zengin olmaksa, başkalarının yaptığını yaparak da zengin olabilirsiniz. Amacınız, bu dünyaya farklılık katmaksa o zaman farklı çalışmalar peşinde usanmadan koşturacaksınız.
• Conrad N.Hilton, I. Dünya Savaşı’nın ardından Fransa’dan Amerika’ya gidip otel satın aldı. Belli noktaya getirmişti ama ekonomik kriz sonucu tüm mal varlığını kaybetti. Daha sonra tekrar işe başladı ve bugün gelinen nokta ortada…
• Adını bizim çok bilmediğimiz, dünyanın yakından tanıdığı Arthur Blank’in bugün 1,3 milyar dolarlık serveti var. İlk yaptığı işler ise bebek bakıcılığı, çamaşırhanede çalışmak ve peyzaj düzenlemesi yapmak..
• TV ve Bağımsız video yayınlarının internetten takip edilmesini sağlayan Broad-cast.com sitesinin kurucusu Mark Cuban, 12 yaşındayken kapı kapı gezerek çöp torbası satıyordu. Bugün Dallas Maverick Basketbol Takımı’nın ve 2,3 milyar dolarlık servetin sahibi.
• Bugün Levis markasının sahibi elinde az miktarda tekstil ürünüyle New York’tan San Francisco’ya ağabeyinin tekstil işinin şubesini açmak amacıyla gelir. Bir maden arayıcısının pantolon getirmeliydin önerisiyle 1873’te dikişli cep modelini kullanmaya başlar.
• Opel ilk zamanlar dikiş makinesi ve bisiklet üretiyordu. Bugün ise 170’den fazla ülkede otomobil ve ticari araç satıyor.
• 1887’de Fransa’da kurulan Peugeot şirketinin asıl işi testere üretmekti. “Bir aslan gibi güçlü”sloganı arabalarda da kullanılmaya başladı ve çok ilgi gördü.
Bunun gibi başarı öykülerini okuyup, “vay be, adamlar çalışmış bu noktaya gelmiş” diyerek takdirlerimizi sunmak yerine, ders alma aracı olarak değerlendirebiliyorsak, “Zengin Olma Yolunda” ilk adımı atmış sayabiliriz kendimizi.

Zengin olamasak bile fakirleşmemek için aşağıdaki kurallara uymamız, kendi faydamıza olacaktır.
1. Zamanınızı yatırın. Uygun biçimde yatırılan zaman servet değerindedir. Boşa harcanan zaman yıkım olabilir.
2. Kendinizi çaresiz hissedin, çarenin sizde olduğunu göreceksiniz. Çocuklarım aç bu işi başarmalıyım diyen bir çok kişi bugün sadece çocuklarına değil, torunlarına da iyi bir gelecek sunmuş durumdalar.
3. Kararlı olun, acabalara yer vermeyin. Hiçbir işinizi sürüncemede bırakmayın.
4. Cesur olun, cesaret sermayeden daha değerlidir. Cesaretinizi haykırın, bu insanların size güvenini artıracak ve birçok sorunu ortadan kaldıracaktır.
5. Azimli olun, hırs ile azimi birbirinden ayırın. Ne olursa olsun yapacağım diyenler, gün gelip pişman olmuşlardır. Azim gösterebilenler ise başarının mütevaziliğini hayatlarına yansıtırlar.
6. İnanın. Ürününüze, verdiğiniz hizmete ilk siz inanın ki, başkalarını inandırmakta zorlanmayın. Başarılı olacağınıza da inanın ve bunu haykırın.
7. Beyniniz sürekli çalışsın, onu boş bırakmayın. Siz onu boş bırakırsanız, çevre boş bırakmayacaktır, lüzumsuz şekilde dolduracaktır.
8. Yaptığınız her işte kalbiniz rahat olsun, içinizi rahat eden işlerden, ruhunuzu sıkan ortamlardan uzak durun.
9. Kişilik sahibi olun, konuşmanızla, oturmanızla, tepkinizle kişiliğinizi ortaya koyun. Sıradan veya sürüden olmadığınızı belli edin.
10. Başarınızın sizi değiştirmesine izin vermeyin çünkü geleceği göremezsiniz. Rekabetçi bu dünyada hayal değil gerçek önemlidir.
11. Size ün kazandıran ne ise onu asla unutmayın, riskli zamanlarda da risk almaktan korkmayın. Farkınızı ortaya koyun.
12. Ailenizi sevin, sayın ve asla ihmal etmeyin.
13. Çalışmaktan korkmayın, okumayı ihmal etmeyin, dostlarınızı iyi seçin.
14. Güleryüzünüzü esirgemeyin, karşınıza kimin çıkacağını bilemezsiniz. O yüzden siz tüm Dünyaya karşı iyi olun ki, Dünya da size hep iyi yönünü göstersin.
Kendimizi disiplinize etmeyi başarabilirsek çevremizdeki insanlar da disiplinize olmuş, aklı başında, ne yaptığını bilen, vizyon sahibi insanlar olacağı için hedefimize ulaşmak da o kadar kolay olacaktır. Eleman seçiminde de şu konulara dikkat etmemiz, bizi güçlü hale getirecektir. Yine belirtmeliyim ki, bu maddelere uyunca zengin olmazsanız bile fakir olmaktan, her şeyinizi kaybetmekten kendinizi kurtarırsınız.
1. Vizyon sahibi ortaklar edinin. Vizyon sahibi değilse, hiç ortağınızın olmaması olmasından daha iyidir.
2. Akıllı elemanlarla çalışın. Akıl akıldan üstündür, en akıllı insan, başkalarının aklından da istifade edebilendir, gerçeğini asla unutmayın.
3. Elemanlarınıza hisse verin. Dağıta dağıta zengin olmaya en büyük örnek Bill Gates’tir. Çalışanlarına sürekli hisse vermesi sebebiyle, kendi hissesi azaldı ama kazancı daima arttı.
4. Elemanlarınıza değer verin. Çalışmaların her anında bunu onlara hissettirin.
5. Piyasayı takip eden elemanlarınız olsun. Piyasa şartlarına göre çözümler üretin. Asıl hedefiniz piyasaya yön verebilmek olsun.
6. İşine odaklanan insanlarla çalışın. Yoğunluk ve yorgunluk birçok kişi için bahaneden ibarettir.
7. Alçak gönüllü bir ekibe sahip olun, siz de alçak gönüllü olun. Bill Gates, uzun süre uçakların ekonomik sınıfında yolculuk yapmış, özel uçak ve yat almak istememiş. Sahip olduğu en pahalı şey 60 milyon dolarlık evi, bunun sebebini ise lüks bir evde yaşamak yerine “Geleceğin evi nasıl olmalıdır” sorusunun cevabını araştırabilmek, evini laboratuar olarak kullanmak. Bill Gates’e sormuşlar, neden böyle cimrisin? O da şu cevabı vermiş: “Öyle yaşarsam, öyle düşünmeye başlarım ve şimdikinden çok farklı bir kişiliğe sahip olurum. Yeterince çalışamam ve üretemem.
Kendinizi ve birlikte çalıştığınız insanları disiplinize etmeyi başarabildiyseniz ve global düşünme başarısını da ekleyebildiyseniz, zengin olmak artık çok kolay.
“Dürüst ol, samimi ol” ilkesiyle hareket ederek, üretebilme becerisine sahip olan insanlar için İNTERNET inanılmaz fırsatlar sunmakta.
Amazon.com 1994’te kuruldu ve bugün Dünya’nın en büyük kitabevi.
Her geçen gün de, sanal girişimci sayısı tüm dünyada artmakta ve bu sayede, ilk başlarda geçimimi karşılasam yeter diye düşünenler, bugün kendi projelerini hayata geçirmek için ihtiyaç duydukları sermeyenin sahibi durumuna gelmiş durumdalar.
Siz de, internetin nimetlerini kullanarak, para kazanmaya daha sonra ise zengin olma yolunda adımlar atabilirsiniz.
Sanal Girişimcilik ve Sanal Para Kazanma Teknikleri’ni bir başka yazımıza bırakıyor, hepinizin kazandığı parayı huzurla yiyebileceği günlere ulaşmanızı temenni ediyorum.

Saygılarımla,
Hakan TOPUZOĞLU

755690cookie-checkZengin Olmak İster misiniz?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.