‘Zenginlerin kriz faturası yoksullara’

The Guardian yazarı Bunting, yaşanan finansal krizin sorumlusu olarak Neoliberal küreselleşmeyi suçladı.


Yazarın değerlendirmesi şöyle:


“Avrupalılar ve Amerikalılar, geçmişte başka ülkelerin kendilerininkine benzer kurtarma paketlerine izin vermediler. Gelişmekte olan ülkelerde ücretlerin düşük tutulması Batı’nın çıkarınaydı. Ucuz krediyle para kazanıldı. Bunun için tek yapması gereken her ülkeden iş birlikçi bir elit grubu bulmaktı. Neoliberal küreselleşme, sonuçta zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bir sistem.”


ABD’DE 26 YILIN EN KÖTÜ KRİZİ


The Financial Times’ın hemen tüm sayfaları, küresel ekonominin geleceğine ilişkin olumsuz haberlerle dolu:


Gazete manşetinde, devlet yardımı alan Avrupa bankaları arasına Hollanda’nın en büyük bankası ING’nin de katıldığını vurguladı.


The Financial Times, Çin’in keskin bir yavaşlama riski; ABD’nin de son 26 yılın en büyük durgunluğuyla karşı karşıya olduğunu aktardı.


Gazete, küresel kredi krizi nedeniyle Macaristan’ın Avrupa Merkez Bankası, Ukrayna’nın da IMF’den yardım istediğini, hükümetin 180 milyar dolarlık kurtarma paketine karşılık Rus banka ve şirketlerinin zorda olduğunu hatırlattı ve Avrupa Kalkınma Bankasının Batı ülkelerini Doğu ve Orta Avrupa’ya yardımcı olmaya çağırdığını yazdı.


Bankanın başkanı, “Bu ülkelerde ekonominin güçlenmesinden tüm ülkeler özellikle de Avrupa fayda sağladı. Ekonomideki istikrarın bozulması herkese zarar verecek” yorumunu yaptı.


“KRİZİN NEDENİ BANKACILAR”


The Financial Times, bu hafta yayımlanacak bazı ekonomik verilerin İngiltere’nin durgunluğa girdiğine işaret etmesinin beklendiğini vurguladı.


Gazete, hükümetin ekonomik yavaşlamaya çözüm için ünlü ekonomist John Meynard Keynes’in 1930’larda Büyük Buhran yıllarında ortaya attığı teoriye uygun olarak kamu harcamalarını artırmayı planladığını belirtti.


Aynı gazetede yer alan bir kamuoyu yoklamasında ise Avrupalılar, finans piyasalarındaki krizden kapitalizmi değil bankacıları sorumlu tuttuğu saptandı.

816510cookie-check‘Zenginlerin kriz faturası yoksullara’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.