Zerdüştler’in sayıları 20 bine indi…

Antik İran kültüründen beslenen Zerdüşt dini, Kuzey Amerika’da ayakta durmaya çabalıyor. Osmanlı İmparatorluğu sırasında koruma gören “Mecusî Dini”, Arap kökenli İslâm baskısıyla 7.Y üzyıldan beri diaspora-sürgüne dağıtılmıştı.

Diasporadaki Zerdüştlerin liderliği sürdüren, Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki son rahibi de geçen yıl öldükten sonra, ateşe tapınanların dini olarak bilinen Mecusiliğin liderliği ABD’ye geçti.

Chicago yakınlarındaki Evanston’da bulunan bir Zerdüşt Tapınağı, dünyada sayıları 20 bine ulaşan bu eski zaman dinine bağlı insanların dünyadaki tek merkezi oldu.

ABD’de 11 bin civarında Zerdüşt bulunurken, bu sayı Kanada’da 6 bin, İngiltere’de 5, Avustralya’da 3, Güney Afrika Cumhuriyeti dahil öteki ülkelerde dağınık olarak 6 bin kadar saptanıyor. Türkiye’de de, sayıları tam olarak bilinmemekle birlikte, Zerdüşt vatandaşlarımızın bulunduğu resmî olmayan bir saptamayla biliniyor. İran’da ise, mollaların Şiî darbesinden sonra Zerdüştlük tamamen yasaklanmıştı.

Ünlü Alman filozofu Nietzcsche’nin “Zerdüşt Böyle Buyurdu” adlı yapıtının başlığını yazgı gibi artlarında taşıyan Zerdüşt-Mecusîler, 3000 yıllık bir kültürün bugünkü mirasçıları olarak öteki dinler arasında korunmak istiyorlar.


 

1136800cookie-checkZerdüştler’in sayıları 20 bine indi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.