“Üzerime düşeni yapmaya hazırım”

Ban Ki-mun da Kıbrıs sorununu çözmek için sürdürülen müzakerelerde, bugüne kadar kaydedilen ilerlemeden etkilendiğini kaydetti.

KKTC’YE LOKMACI’DAN GEÇTİ

Kıbrıs’ı ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye Lokmacı Kapısı’ndan geçti.
Ban, Lokmacı’da, çözüm isteyen örgütlerin düzenlediği eyleme katılanlar tarafından alkışlarla ve çözüm yanlısı sloganlarla karşılandı.

”Kıbrıs’ta barış engellenemez” sloganları ile karşılanan Ban, aracına kalabalığın arasından yürüyerek bindi.

Lokmacı’dan geçerek, KKTC Cumhurbaşkanlığına 25 kişilik heyetiyle birlikte gelen Ban, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kapıda karşılandı. İkili el sıkışarak basına görüntü verdikten sonra görüşmeye geçti.

Talat-Ban görüşmesine, KKTC Başbakan Derviş Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün yanında Cumhurbaşkanlığı heyeti katıldı. Cumhurbaşkanlığında, Ban için geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

YEMEĞE GEÇİLDİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Cumhurbaşkanı Talat, heyetler arası görüşmeden sonra, yaklaşık yarım saat kadar baş başa görüştü.

Görüşmesinin ardından yemeğe geçildi. Yemeğe Eroğlu ve Özgürgün’ün yanı sıra Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanları; Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ile Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı kaltıldı.

Yemekte, Talat ve Ban konuşma yaptılar.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Ban’a, Kıbrıs’a zamanın çözümün aleyhine çalıştığını belirterek, ”Acil bir çözüm istiyoruz. Ben üzerime düşen sorumluluğu almaya hazırım” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban da, Kıbrıs müzakerelerinde bugüne kadar kaydedilen ilerlemeden etkilendiğini ifade ederek, BM’nin çözüm için her tülü katkıyı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Çözüm için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Ban, liderlerin çabalarını övdü. Ban, Talat’ı, liderliğinden ve cesaretinden dolayı da kutladı.

BAN ARA BÖLGE AÇILIŞ YAPTI

Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC’ye geçmeden önce Lokmacı kapısı civarındaki ara bölgede restorasyon projesinin açılışını da yaptı.

Ban, açılıştaki kısa konuşmasında, ”adada çözümün Kıbrıslıların elinde olduğunu” yineledi.

BM’nin aldığı önlemler kapsamında BRT ve RIK dışında basın mensuplarının ara bölgeye girmesine izin verilmedi.

Açılış törenin arından Ban, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la görüşmesi için Lokmacı barikatından geçerek KKTC’ye girdi.

BAN’IN EŞİ DE GELDİ

Genel Sekreter Ban’ın eşi, Ban Soon-taek de, Ban’dan ayrı olarak KKTC Cumhurbaşkanlığına geldi.

Bayan Ban, Cumhurbaşkanlığına gelişinde, KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın eşi Oya Talat tarafından çiçekle karşılandı.
Ayrıca, Talat ve Ban, birbirlerine karşılıklı hediyeler sundu.

İLGİLİ KÖŞE YAZILARI:
– Ata Atun / Moon niye geldi?
– Birol Ertan / Hoş Geldin, Ban Ki-Moon

1232710cookie-check“Üzerime düşeni yapmaya hazırım”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.