Özgecan öfkesi büyüyor

Aynı saatlerde İstanbul’da ise Taksim’de toplanan çoğunluğu kadın yüzlerce kişi, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısı ile Fransız Konsolosluğu Kültür Merkezi önünde biraraya gelenler, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganı atarken, Aile ve Sosyal Politiklara Bakanı Ayşenur İslam’ın istifasını istedi.

Kadıköy’de binlerce kişi

Akşam saatlerinde Kadıköy’de toplanan çoğunluğu kadın binlerce kişilik kalabalık da Aslan’ın öldürülmesini ve kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Eyleme katılanlar “Özgecan Aslan İsyanımızdır,” “Kadın Cinayetleri Politiktir” gibi dövizler taşırken, yürüyüş için hazırlanan pankartta “Özgecan’ı ve katledilen kadınları unutmayacağız” yazıyordu.

Yürüyüşü izleyen BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan, yürüyüşe katılan bazı erkeklerin, kendi aralarında konuşarak, kortejin arkalarında ve kenarlarında durmaya özen gösterdiklerini aktardı.

Kalabalık alkışlar, ıslıklar eşliğinde düdük çalarak Rıhtım yönüne doğru yürüdü.

Yapılan basın açıklamasında devletin kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlemi almadığı, “çözüme yönelik irade ortaya koymadığı” eleştirisi yapıldı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre ise Mersin İdmanyurdu spor kulübü yarınki Çaykur Rizespor maçına üzerinde Aslan’ın fotoğrafının olduğu özel bir tişörtle çıkma kararı aldı.
Eskişehir, Ankara ve İzmir’de de protestolar vardı.

Aslan psikoloji bölümü birinci sınıf öğrencisi idi.

Bakan: Tedbirlere rağmen olabiliyor

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise cinayetle ilgili olarak çocuklara cinsiyet eşitliği, şiddet ve demokratik eğitim konusunda müfredatta gereken düzenlemeleri yaptıklarını söyleyerek “Daha da yapmamız gereken şeyler var. Ama ne kadar tedbir alırsanız alın zaman zaman bu tür müessif olaylarla da karşılaşılabiliyor” diye konuştu.
Doğan Haber Ajansı, zanlıların ifadelerine dayanarak son üç gündür kayıp olan ve ailesinin polise başvurduğu Aslan’ın Tarsus ilçesinden Mersin’e giden minibüste tek başına kaldıktan sonra şoför tarafından tecavüz edilmek istendiğini yazdı.

DHA, Aslan’ın biber gazı ile direnmesi üzerine, şoför Suphi Altındöken tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü, daha sonra Altındöken’in babasını ve arkadaşı Fatih Gökçe’yi çağırarak yardım istediğini, üçlünün cenazeyi yok etmek için Cin Deresi’nden yaktığını bildirdi.

Zanlılardan önce baba Nejat Altındöken ile Gökçe, daha sonra da Suphi Altındöken yakalandı.

Aslan’ın otopsi raporu ise henüz açıklanmadı.

Tabut kadınların omuzlarında

Jandarm karakolunda sorgulanan zanlılara dün gece çevrede bulunanlar tarafından linç girişiminde bulunuldu.

Aslan ailesi ise kızlarını bugün Mersin’de toprağa verdi. Cenazeye DHA göre 5 bin kişi katılırken, Aslan’ın tabutunu kadınlar taşıdı.

Medyada yer alan haberlere göre, kadınlar imamın aksi yöndeki isteğine rağmen cenaze namazında ön saflarda yer aldı.
Sosyal medyada öfke

Aslan’ın öldürülmesi sosyal medyada da öfkeye neden oldu. #ÖzgecanAslan etiketi dünyada ve Türkiye’de hakkında en çok konuşulanlar listesinde en tepede yer alırken, #KadınKatliamıVar, #TacizeTecavüzeHayır ve #YasalarTecavüzeYetersiz etiketleri de üst sıralarda.

Her yıl kadına yönelik şiddete dair istatistikler derleyen haber sitesi Bianet’e göre 2014 yılında en az 281 kadın erkek failler tarafından öldürülürken 109 kadın ve kız çocuğu da tecavüze uğradı.

1445020cookie-checkÖzgecan öfkesi büyüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.