Özgecan’ın katili erkek egemen devlet politikaları

Burdur’da Özgecan için bir araya gelen sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileriyle binlerce yurtaş kadın cinayetlerine tepkilerini dile getirdi. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Burdur Sivil Toplum Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Vesile Cankara, “Ülkemizde günde 5 kadının erkekler tarafından katledildiği bir vahşeti yaşamaktayız. Bu gün Özgecan’ı katleden sadece 3 sapık erkek kişi değildir. Bu ve önceki cinayetleri izleyen erkek kamuoyu, erkek egemen sisteminin devlet politikalarıdır” görüşünü savundu.

BURDUR’DAN MECLİSE ‘ÖZGECAN İÇİN TOPLANIN’ ÇAĞRISI

Burdur’dan TBMM Başkanına gönderilen telgraflarla, kadına yönelik şiddeti görüşmek amacıyla meclisin acilen toplamasını talep ettiklerini kaydeden Cankara, açıklamasında şunları söyledi: “Kız çocuklarımızın giysilerinden tahrik oldukları nedeniyle onların giyim kuşamlarını sınırlamaya kalkan anlayışın, mahallenin namusunu kadın ve kızlarımızın bedeninde sorgulayan ve 16 yaşındaysa tahrik indirimi uygulayan anlayışın, 7 yaşındaki henüz bebek sayılacak yavruyu ‘karı’ olarak alabilecek bir anlayışın, kadının bedenine sahip olmayı dinsel bir hak görerek kürtajı yasaklamaya kalkan köhne bir bağnazlığın, kaç çocuk doğuracağıma dahi karar verebilecek denli fütursuzlaşan bir yobazlığın hüküm sürdüğü ülkemde 10 yılda kadına şiddetin yüzde bin 400 oranında artması elbetteki normaldir.”

‘YAKINDA SOKAK ORTASINDA LİNÇ EDİLMEMİZ KAÇINILMAZ’

“Eşitsizlik kadının fıtratındandır” diyebilen bir anlayışın iktidar olduğu ülkede Özgecan’ların bedenlerine sahip olabilmek için öldürülmelerinin normal olduğunu kaydeden Cankara, “Mısır’da ki Esma için gözyaşı dökenlerin, Özgecanlar katledilirken sustukları bir ülkede normaldir kadınlarımızın katledilmesi. Biz kadınlar yıkamazsak bu karanlık ve kokuşmuşluğu, korkarız ki çok yakın bir zamanda sokak ortalarında linç edilmemiz kaçınılmaz hale gelecektir” görüşünü dile getirdi.

‘ERKEK EGEMEN İKTİDARA KARŞI MÜCADELE YOLLARI BULMALIYIZ’

Kadınların ezen cins olmayı reddedip hesaplaşmamaları durumunda özgürleşemeyeceğinin altını çizen Cankara, “Ataerkil sistemin ürettiği erkekliğe karşı koymak, toplumsal cinsiyetin zorlayıcı kalıplarından çıkmak için tüm erkeklere çağrı yapıyoruz. Erkekliğe ve erkek egemen iktidara karşı mücadele etmenin yollarını bulmalıyız. Kadınların günahkar ve hatta şeytanla eş görülmediği, erkeklerle eşit haklara sahip, bedenlerinin sahibi özgür bireyler olarak görülüp kabul edilebildiği bir ülkeyi birlikte yaratmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

1570470cookie-checkÖzgecan’ın katili erkek egemen devlet politikaları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.