Özgürlük savaşçısı Arafat öldü

Filistin Devlet Başkanı ve Filistin mücadelesinin lideri Yaser Arafat, Paris yakınlarındaki Percy askeri hastanesinde bu sabaha karşı hayatını kaybetti.

İlk olarak Filistinli bakan Saib Erekat’ın ve ardından Filistin yönetimi başkanlığı sekreteri Tayip Abdürrahim’in resmen açıkladığı ölüm haberi, daha sonra Percy askeri hastanesi sözcüsü tarafından doğrulandı.

Hastane sözcüsü Christian Estripeau, Arafat’ın “11 Kasım 2004 tarihinde, saat 03.30’da (TSİ 04.30) öldüğünü” açıkladı.

Yaser Arafat’ın yardımcılarından Yaser Abdrabbo, Arafat’ın cenaze töreninin yarın Kahire’de yapılacağını ve cumartesi günü Ramallah’ta toprağa verileceğini açıkladı.

İsrail’in iki yıldır Ramallah’taki karargahında ablukaya aldığı Arafat’ın sağlığı sonunda iflas etmişti. Filistin bağımsızlık savaşının sembolü Yaser Arafat,  Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın girişimleriyle Paris’te bir askeri hastaneye kaldırılmıştı. Bilinç kaybına, derin komaya giren Arafat, tüm tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

CENAZE TÖRENİ YARIN 11.00’DE KAHİRE HAVALİMANI’NDA
Mısır, bu sabaha doğru vefat eden Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat için yarın askeri cenaze töreni düzenleyecek.

Fransa’nın başkenti Paris yakınındaki Percy Askeri Eğitim Hastanesi’nde hayatını kaybeden Arafat için, Kahire’nin çok kalabalık yollarından uzakta Kahire Havalimanı’nda askeri tören düzenlenecek. Arafat’ın cenazesi, daha sonra, Filistin siyasi karargahının bulunduğu Batı Şeria-Ramallah’a yarın nakledilecek. Filistin Ulusal Özerk Yönetimi (FÖY) Dışişleri Bakanı Nebil Şaat da bunu doğruladı.

Filistin Ulusal Özerk Yönetimi liderleri, 3 günlük yas ilan edilen Mısır’a dün akşamdan beri gelmeye başladı. Cenaze programı ayrıntıları ilerleyen saatlerde belli olacak.

İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmayan birçok Arap ülkesi lideri, Arafat’ın cenazesi için “doğrudan İsrail egemenliğindeki toprağa ayak basmak istemiyor.” Arap Birliği örgütünün merkezinin bulunduğu Kahire’de hükümet,  siyasal yaşamına en etkin biçimde Mısır’da başlayan Arafat’a yaşamı boyunca son anlarına dek en yakın konumda oldu.

Mısır, 25 yıl önce İsrail ile ilk barış antlaşmasını imzalamış  Arap ülkesi olma özelliği ile de tanındığından, İsrail-Filistin ilişkilerine yardımda hep en önde oldu. Kahire, yeni Filistin yönetimiyle bağlarını güçlü tutacak.

Arafat, kendisi “Kudüs’te doğmuşum” dese de bazı tarihçiler esas doğum yerinin 1929 Kahire olduğunu belirtiyor.

ARAFAT, TAŞ LAHİTE KONULACAK

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın naaşının, daha sonra Kudüs’e gömülebilmesi için taş lahite konulacağı belirtildi. Arafat’ın lideri olduğu El Fetih’in önde gelenlerinden Ahmed Gneym, “Arafat, daha sonraki bir zamanda yeniden Kudüs’e defnedilebilmek üzere Mukata’da (Arafat’ın karargahı) tahta değil, taş bir lahitle defnedilecek” dedi.

75 yaşındaki Arafat, 29 Ekim’de bilinmeyen bir hastalık nedeniyle Paris’e götürülmüştü. Paris yakınlarındaki askeri  hastanede yaklaşık 1 haftadır komada olan Arafat, yaşam destek ünitesine bağlanmıştı.

HİÇ NORMAL YAŞAMI OLMADI

Hayatını Filistin davasına adayan Yaser Arafat’ın, başkaları için ‘”normal” denecek bir yaşantısı hiç olmadı.

Asıl adı Muhammed Abdülrauf Arafat el Kudva el Hüseyni olan Arafat,  henüz 19 yaşındayken İsrail devletinin ilanıyla sonuçlanan Arap-Yahudi çatışmasına katılmıştı.

1958 yılında El-Fetih örgütünü kuran Arafat,  1994  yılında dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

1095790cookie-checkÖzgürlük savaşçısı Arafat öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.