‘Zihni Sinir’i aratmayacak yarışma

Elemelere katılan Purdue’lü mühendislik öğrencilerinin yaptığı bir makina, 215 gereksiz işlemi ardı ardına tamamlanıp sonuçta, sadece 5 kâğıt sayfasını yırttı.

Türkiye’de yayımlanan GırGır Mizah Dergisi’ndeki “Zihni Sinir Proce”lerini aratmayacak bir yarışma, geçtiğimiz Pazar günü Indiana-Purdue Üniversitesi’nde sonuçlandı. Bu yıl 29.cusu yapılan Rube Goldberg yarışmasında, üniversite mühendislik bölümü öğrencilerinin hazırladığı bir aygıtla, 215 değişik ve birbiriyle ilintisi olmayan işlem ardı ardına tamamlanıp en sonunda, 5 dosya kâğıdı yırtıldı. Indiana Eyalet seçmeleri böylece tamamlanmış oldu.

Pulitzer Ödüllü karikatürist, mucit, yazar, heykeltraş, çok yönlü sanatçı Rube Goldberg anısına düzenlenmekte olan yarışma, tüm ABD üniversitelerinden katılımcıların buluştuğu ulusal bir yaratıcılık gösterisi olarak biliniyor. Purdue Üniversitesi bu yıl, “1 Nisan Şakası” günü evsahipliği yaparak, ulusal takımları ağırlamış olacak. Diğer üniversitelerden gelen gözlemcilere göre, Purdue’lü öğrencilerin elde ettikleri başarıyı gölgede bırakacak yeni bir icadın bu yıl görülmesi pek olanaklı bulunmuyor.

Her yıl değişik bir sonuca ulaşılmak üzere, katılımcılar yaratıcılıklarını ortaya koyup değişik makinalar icat ediyor, bu aygıtlarda gereksiz bir çok aşama geçildikten sonra, basit bir işlem tamamlanmış oluyor. Yarışmanın ana teması bu olmakla birlikte, en karmaşık ve en uzun aşamalardan geçebilen aygıtlara ve işlemcilere ödül veriliyor. Kullanılacak malzemelerse sıradan, günlük yaşama ilişkin, örneğin mutfak ve ev eşyaları türünden şeyler oluyor.

Geçen yılın Rube Goldberg yarışmasında birinci gelen ekibin aygıtında, 125 değişik işlemden sonra, bir el fenerine giren pillerle lamba yanmış, böylelikle zor bir amaca ulaşılmıştı. Makinada yumurta kırılmış, omlet pişerken bir yandan elde edilen buharla bir başka düzenek harekete geçip bir manivelayı çalıştırmış; manivelanın ittiği bir kol başka bir sistemi uyarmış; bu ve buna benzer birbiriyle ilintisiz yüzlerce farklı işin tamamlanması sonunda, fenerden ışık elde edilmişti.

Bu yılın yarışmasındaki amaç, A4 boyutlarında dosya kâğıtlarını yırtacak bir sistemi, yine en güç ve çok gereksiz yollarla tamamlamak biçiminde duyurulmuştu. İşlemlerin çokluğuna karşılık verilen süreden evvel bitirilmiş olması, bu uygulama sırasında elle müdahale edilmemesi koşullar arasındaydı. Purdue’lü öğrencilerin 2005’de başlayıp bugüne kadar yaklaşık 4 bin saat süren çalışmaları sonunda oluşan aygıt ve sistemle, 215 ayrı mekanik işlem birbirini izleyecek biçimde başarıyla çalıştırıldı, sonuçta kâğıtlar bir ofis makinasında şeritler halinde yırtıldı.

Yarışmanın gereksizliğini düşünenler için, sponsorluğu üstlenen otomobil devi “General Motors”, iletişim sektöründen “Motorola”, uçak sanayinden “Lockheed” ve bir çok irili ufaklı sanayi kuruluşunun yanı sıra, Ohio, Indiana Üniversitelerinin yetkililerince yapılan açıklamalara göre, bu tür alıştırmalar Amerikan endüstrisi için yeni gelişmelerin, teknolojik buluşların kapısını açıyordu. O yüzden ciddiye alınması beklenen, ancak komik ve eğlenceli bir yarışma olarak kamuoyunun da ilgisini çekiyordu.

1970’de yaşamını yitiren sanatçı Rube Goldberg’in karikatürlerinden esinlenerek düzenlenen bu yarışmaların en ilginç olanlarından bazılarında, el değmeden bir pul zarfa yapıştırılmış, bir başkasında bir elma kusursuzca soyulmuş, daha önceki bir yarışmadaysa bir domuzcuk-kumbarasına 1 penny atılmıştı. Tüm bunların benzerlerini karikatürize eden Rube Goldberg’in www.rubegoldberg.com  adresindeki sitesi, ABD’de ençok izlenen, meraklısı her geçen gün artan internet alanlarından biri olarak biliniyor. Yarışmanın bu yılki gözde takımını çıkaran Purdue Üniversitesi ABD’nin teknik okulları arasında başta gelmekte, tüm sıralamalarda ilk 5 üniversite arasında yer almatadır.

1124560cookie-check‘Zihni Sinir’i aratmayacak yarışma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.