Zimbabve muhalefetine ABD desteği

Muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi Başkanı Tsvangirai, “Sonuçları kabul etmiyoruz, çünkü bu sonuçların halkın iradesini yansıttığına inanmıyoruz” dedi. ABD muhalefete sahip çıkarak, seçimlerin adil olmadığını açıkladı.
   
Demokratik Değişim Hareketi, geçen Perşembe günü yapılan meclis seçimlerinde yaygın biçimde usulsüzlük yapıldığını ileri sürmüştü. Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin iktidardaki partisi, Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi’nin (ZANU-PF) seçimleri kazandığı açıklanmıştı.Batılı ülkeler de seçimlerin “adil olmadığını” ileri sürmüştü.

MUGABE’NİN ZAFERİ

Zimbabve’de perşembe günü yapılan genel seçimi kazandığı açıklanan Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin partisi, parlamentoda anayasa değişikliği için gereken üçte ikilik çoğunluğu garantiledi.

Harare seçim merkezinin bugün açıkladığı resmi sonuçlara göre, 150 sandalyeli Zimbabve parlamentosunda, iktidardaki Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (ZANU-PF) 71, Morgan Tsvangirai’nin lideri olduğu muhalefet partisi Demokratik Değişim Hareketi ise (MDC) 39 sandalyeyi garantiledi. 1 bağımsız aday milletvekili olma sansını yakalarken, kalan 9 sandalyeyi kimin aldığı henüz açıklanmadı.

Mugabe, “ek 30 milletvekili kontenjanıyla”, parlamentoda iktidarını perçinleyecek ikinci kanadın, senatonun oluşturulmasının yolunu açacak anayasa değişikliği için gereken çoğunluğu elde etmiş oldu.
   
ABD MEMNUN DEĞİL
   
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Mugabe’nin seçimlerden galip çıktığının açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, bu ülkedeki seçimlerin “özgür ve adil olmadığını” söyledi.

Rice, yaptığı yazılı açıklamada, “Seçim kampanyası ve seçim gününün genel olarak barış ortamında geçmiş olmasına rağmen, seçim süreci özgür ve adil değildi” ifadesine yer verdi.

Condoleezza Rice, “Sonuçlar henüz alınıyor, ancak çok sayıda Zimbabvelinin hükümetin başarısız politikasını reddettiği ve değişim istediği açık. Umarız hükümet bu sesleri duyar ve kulak verir” dedi.

Bakan Rice, kampanyanın hükümetin lehine olmak üzere diğerleri için hiç de eşit bir ortamda geçmediğini belirterek, basın özgürlüğünün ve toplantı özgürlüğünün kısıtlanması ve yoksul seçmenlere baskı yapmak amacıyla gıda dağıtılması gibi uygulamaları da kınadı.

İNGİLTERE DE KIZGIN

Eski İngiliz sömürgesi Zimbabwe, 1980 yılında bağımsızlığını ilan etti. Mugabe’nin 2002 yılında devlet başkanlığına seçilmesinden ardından da İngiliz Uluslar Topluluğu’ndan (Commonwealth) çıkarılmıştı.

Mugabe, hile yaparak seçildiği, insan hakları ihlalleri yaptığından ötürü İngiltere tarafından ‘istenmeyen adam’ muamelesi görüyor. Özellikle Zimbabwe’de beyazların çiftliklerinden çıkarılıp devletin el koyması tepki görüyor. Çiftliklere el koyma sonucu üretimin düşmesiyle ülkede ciddi üretim sıkıntısı yaşanıyor.

ZANU-PF, seçim kampanyası boyunca ekonomik sıkıntılara karşın izlediği politikayı savunarak eski beyaz sömürgecilerin ülkeden tamamen sökülüp atmayı vaadetmişti. 

FOTOĞRAF: Devlet Başkanı Robert Mugabe seçim sonuçlarından memnun…

1102420cookie-checkZimbabve muhalefetine ABD desteği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.