'Zimbabve'de iktidar paylaşımı zor'

Anlaşma ile bağımsızlığından bu yana ülkeyi yöneten Robert Mugabe, muhalefet lideri Morgan Tsvangirai'in başbakanlığa getirilmesini kabul etmişti.

The Guardian bu anlaşmada "pek çok şeyin tatsız gidebileceği" uyarısında bulunarak, "Ancak anlaşma yine de önemli bir fırsat" değerlendirmesini yaptı.

Gazetedeki yorum haber şöyle:

"Mugabe'nin gücü (Tsvangirai'in partisi) MDC'nin içindeki iki kesimi birbirine karşı kullanabilmesinde yatıyor. Herkes, işbirliği vaat ettiği Joshua Nkomo'nun Zapu partisinin sonunda kendi partisiyle birleştiğini biliyor. MDC bu güce, ancak hükümet olmaya kolektif şekilde sarılırsa direnebilir. MDC'nin gücü arttıkça Mugabe'nin partisindeki sertlik yanlılarının işi zorlaşacaktır. Ancak bu iyimser senaryo."

The Financial Times ise bu anlaşmayı "açmaz için birebir bir reçete sınanıyor" diye yorumladı.

Gazetenin değerlendirmesi şöyle:

"Dünkü anlaşma tarihi bir dönüşüm de büyük bir hayalkırıklığı da olabilir. Robert Mugabe, icracı başkan olarak kabinenin başında kalıyor. Parlamento seçimlerini kazanan muhalefet lideri Morgan Tsvangirai aynı kabinenin icracı başbakanı oluyor. Eğer işbirliği yapamazlarsa sonuç tam bir açmaz olabilir.

İki lider arasında iş ve yetki bölüşümü belirsizliğini koruyor. Tsvangirai anlaşmayı acı bir uzlaşma diye niteliyor. İktidarı sırasında ülkenin siyasi eşkıyalık ve açığa sürüklenmesine yol açan Mugabe nedamet kırıntısı göstermiyor. Mugabe ve yandaşları gücü ellerinde tuttukça, olumlu bir sonuç ihtimali azalıyor."

FOTOĞRAF: Devlek Başkanı Mugabe ve yeni başbakan olan muhalefet lideri Tsvangirai

1178490cookie-check'Zimbabve'de iktidar paylaşımı zor'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.