Zimbabve’de kamulaştırma kavgası

Kamulaştırmada İngiliz çiftçilere yatırım masrafları ödenirken arazi parasının da İngiltere tarafından ödenmesi gerektiğini söyleniyor.

Toprak Reformu Bakanı John Nkomo, “Beyaz İngilizler”in elindeki çiftlikler kamulaştırılırken yalnızca çiftliklere yaptıkları harcamaların ödenmesinin adaletli olduğunu savundu. Çiftçiler Birliği ve Tarımda Adalet Grubu (Justice For Agriculture –JAG) ise el konulan çiftliklerin bütün değeri üzerinden ödeme yapılmasını isteyerek yine de çiftçilerin hükümetin önerilerine kulak vermelerini istedi.

Çiftliklerdeki işleyişin aksaması Zimbabve’de zorunlu tüketim maddeleri açığına neden oldu. Hükümet gıda sıkıntısını İngiliz emperyalizmi ve yandaşı ülkelerin sabotajı olarak nitelerken Zimbabve’ye gıda ithal eden tüccarlar, çiftliklere el konulmasını eleştirerek ülkeye gıda maddesi girişine darbe vurduğunu öne sürdü.

Zimbabve hükümeti son olarak  el koyduğu 822 çiftlik sahibine çağrı yaparak paralarını almak için hükümete başvurmalarını istedi. İngiltere kökenli David Connoly, hükümetin bu kararını eleştirerek, “Yalnızca yatırım masraflarımızı ödemeyi planlıyorlar. Bunun da yüzde 25’ini önceden kalanını da 4 yıl taksit yapacaklarını söylüyorlar. Ülkedeki yılda yüzde 500 oranında enflasyonda hiç de adaletli bir yaklaşım değil” dedi.

Zimbabve’de beş yıl önce başlayan Toprak Reformu kapsamında başlatılan kamulaştırma hareketiyle 3 bin 400 beyaz çiftcinin çiftliklerine el konularak sayıları yalnızca  600’e düşürüldü. Hükümet, el koyduğu çiftlikleri 200 binden fazla vatandaşının kullanımına verildiğini açıkladı.

ÇİFTLİKLERE EL KONULUYOR

Eski adı Rodezya olan Zimbabve’nin 11.2 milyon nüfusu var. Güney’inde Güney Afrika ile komşu… Kara Afrika’nın zengin doğal kaynaklarına sahip olan Zimbabve 17’nci yüzyılda Portekizliler, 19’ncu yüzyılda da İngilizlerin sömürgesi olmuş. Irkçı beyaz azınlık yönetimine karşı kara derililerin kanlı özgürlük mücadeleleri asırlar boyu sürdü.

21 Aralık 1979’da Londra’da imzalanan Lancaster House Anlaşması ile sömürge statüsüne son verildi ve 18 Nisan 1980 tarihinde başlayarak bağımsızlığını elde etti.

İLGİLİ HABERLER:

– Anti sömürgeciliğin faturası: Enflasyon

– Cenazede kim kimin elini sıktı

– Gözlemciler: Zimbabve seçimi adildi

– Zimbabve muhalefetine ABD desteği

İLGİLİ YAZI:

– Gün Güngör yazdı / Karanlıktı görmedim!

 

1103340cookie-checkZimbabve’de kamulaştırma kavgası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.