Zion Nükleer Tesisi’nde sızıntı alarmı

İllinois Eyaleti’nin Zion Kenti yakınlarındaki nükleer tesiste bir vana kaçağından tritium maddesinin yeraltı sularına karıştığı saptandı.

Demokrat Senatör Susan Garret tarafından kamuoyuna açıklanan gerçek, henüz yetkililerce tam olarak doğrulanmadı. Bununla beraber, 1973 yılında benzer bir nedenle tesisin kapatıldığı bilindiğinden, bu kötü sicili nedeniyle dikkatler tekrar Zion Nükleer Tesisi’ne çevrildi.

Nükleer tesisin sahibi olan “Exelon CO.” şirketinden bir sözcünün yaptığı açıklamaya bakılırsa, tritium sızıntısı çok düşük seviyede kaldığından halk sağlığına yönelik bir tehdit taşımıyordu. Bu yanıtı vermekle, tritium sızıntısını üstü örtülü kabullenmiş olan şirket başka açıklama yapmadı.

Tritium’un yeraltı içme sularına karıştığı, bu yolla şehir şebekesine ulaşmış olması söylentileri Zion ile çevre kent ve kasabalarda yaşayanları huzursuz etti. Tritium kemik, ilik ve DNA yapısını bozan kanser türlerine neden olarak biliniyor. Tritium’un aynı zamanda özürlü bebek doğumlarına neden olduğu açıklanıyor.

ABD Federal Sağlık Dairesi’nin bu nedenle tritium’un kullanımını yasaklamış olmasına karşın, nükleer tesislerde üretim türevi olarak önüne geçmek olanaklı olamıyor.

1130980cookie-checkZion Nükleer Tesisi’nde sızıntı alarmı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.