Zirve’den ‘euro uyarısı’ çıktı

Birçok lider sorunun çözümü için Avrupa hükümetlerini işaret ederken Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise sorunların sadece Avrupa’ya değil tüm dünyaya ait olduğunu vurguladı.

Pazar günü Yunanistan’da yapılan seçimlerde kesinti planı yanlısı Yeni Demokrasi Partisi’nin zaferi piyasaları rahatlatmaya yetmedi. Seçimleri sol koalisyon Syriza’yı az farkla geçerek kazanan partini lideri Antonis Samaras koalisyon için görüşmelere dün başladı.

BBC Dünya Servisi ekonomi muhabiri Avrupa’nın açık olarak tehlike içinde olduğunu ancak ABD ve Çin başta olmak üzere dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde de ekonomik problemler bulunduğunu belirtiyor.

Muhabir, Hindistan ekonomisindeki gerilemenin de G20 zirvesinin gündeminde olduğunu belirtiyor.

Bugün açıklanması beklenen bir ortak açıklama taslağında istihdam ve ekonomik büyüme için küresel çapta ortak hareket etme çağrısı yapılması bekleniyor.

Bu arada Çin bütçe krizi yaşayan IMF’ye 43 milyar dolar vereceği taahhüt etti.

Pazartesi günü boyunca birçok lider ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda ekonomik krizin derhal çözülmesi gerektiği yönünde beyanlarda bulundu.

Kanada Başbakanı Stephen Harper, euro bölgesi liderlerini sorunların çözümü için yapısal reformlar yapmaya çağırdı.

Barosso: Ders almak için gelmedik

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise bu tür öneri ve eleştirilere karşı cevap niteliğindeki “Açıkçası, buraya demokrasi ve ekonomimizi nasıl idare edeceğimiz üzerine ders almaya gelmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’se mali krizle karşı karşıya olan ülkelere ekonomik korumacılık politikaları için serbest bırakacak kuralları belirleme çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama ise korumacılığın önlenmesinin önemli olduğunu söyledi. (BBC)

1346290cookie-checkZirve’den ‘euro uyarısı’ çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.