Özkök: Kuzey Irak hep masada olmalı

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Irak’ın kuzeyi meselesi hakkında ”Tabii ki kendime göre düşüncelerim vardır, ama insanlar bütün bilgilere vakıf olarak, bir değerlendirme yaparsa o daha doğru olur. Genel prensip olarak söyleyeceğim politikalar daima gözden geçirilmelidir, hep masa üzerinde olmalıdır” dedi.


Özkök, Irak’ın kuzeyi konusunda Türkiye’nin politikasının belli olduğunu, hep o politikanın yürütüldüğünü belirtti. Bu politikanın Irak’ın bir bütün olduğu ve Irak’ın milli servetinin bütün halkı tarafından kullanılmasına dayalı olduğunu ifade eden Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü: 


”Bunu yürütmek için Türkiye hep çabaladı durdu. Tüm hükümetler bu işin takipçisiydi. Hatta başka birçok ülkenin de aynı şekilde Irak’ın birlik bütünlük ve milli servetinin bütün Irak halkına ait tezleri vardı. Ama zamanla birçok olaylar oluyor. Bu politikaların gerçekleşme şansının azaldığı, çoğaldığı durumlar görüyorsunuz. Mesela şu anda Irak’ın bölünmemesi tezinde herkesin sıkıntısı var. Kimse istemiyor, çünkü bölünmüş bir Irak bazılarının işine gelmekle beraber, bölgenin genel istikrarı için çok tehlikeli. Ama bunu bir türlü temin edemiyorlar.”


Politikaların her zaman elden geçirilmesi gerektiğini, politikaların uyum meselesi olduğunu ifade eden Özkök, ”Benim politikam budur, ben böyle gideceğim” deyip, katı politikalarla bir yere varılamayacağını söyledi.


Irak’ın kuzeyinin devlet meselesi olduğunu belirten Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü:


”Bu konu bütünüyle siyasidir, onun içerisindeki askeri konu, güvenlik konuları bellidir. Bunlar PKK’dır, oradaki silahlı gruplardır. Onlarla silahlı kuvvetler uğraşacaktır. Ama bu uğraşı aynı zamanda siyasetle de ilişkilidir. Onun için Genelkurmay Başkanımız ‘Siyasi hedef verilmelidir’ diyor. O siyasi hedefi destekleyecek askerlerdir. Bu konu siyasi bir konudur, dolayısıyla benim bir şey söylemem fayda temin etmez. Tabii ki kendime göre düşüncelerim vardır, ama insanlar bütün bilgilere vakıf olarak bir değerlendirme yaparsa o daha doğru olur. Genel prensip olarak söyleyeceğim politikalar daima gözden geçirilmelidir, hep masa üzerinde olmalıdır.”

1046260cookie-checkÖzkök: Kuzey Irak hep masada olmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.