Çözüm ne kadar yakın

Geçen sene Nisan ayında yapılan seçimlerde Sayın Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanı seçilmesi KKTC Cumhurbaşkanlığı makamına oturan kişi değişince, Eroğlu döneminde masadan kaçmak için her olayı fırsat olarak değerlendirmeye çalışan Rum lider Nikos Anastasiadis’in huyu da değişime uğrayıverdi.

İkinci turdan sonra KKTC’de kimin Cumhurbaşkanı seçildiğinin açıklandığı anlarda herhalde Anastasiadis’in başına saksı düştü ve basına yansımaması için de elden gelen yapıldı. Eroğlu döneminde masadan kaçan, masaya küsen, masaya oturmak için ön şartlar koşan bilmem neremin kenarı Anastasiadis, aniden masaya oturmak ve bir daha da kalkmamak huyu edindi. Herhalde Akıncı’yı ve ekibini, iki dakikada dürer bir kenara koyarım hayaline kapıldı ve yeni huylar edindi.

Cicim aylarında 2015 yılında müzakereler biter, referandum yapılır diyordu.
Sonradan iş biraz çatallaştı, takvim uzadı, “2016 yılının ilk baharında referanduma gideriz”e dönüştü.
Sonra “2016 yılının Mayıs ayında Kıbrıs Rum tarafında seçimler var, ilkbaharda referanduma gitmemiz doğru olmaz”a dönüştü müzakere ve referandum takvimi.
Şimdi de referandum 2018 yılına ertelendi. Allah kerim 2028’e.

Kendi kafasındaki hayalleri gerçek sandı Anastasiadis.
Zannetti ki Rum halkı da hazır Türklerle birlikte yaşamaya, Rum siyasiler de, Rum Ortodoks Kilisesi de, Başkanı olduğu DISY partisini oluşturan EOKA B’ciler de ve de öğretmen ve öğrenciler de.

Öğrencileri nasıl daha ilkokul 1. sınıftan itibaren kafaları zehir dolu Rum öğretmenler sayesinde “Türk düşmanı” olarak zehirlediklerini unutuverdi anlaşılan.

Geçen hafta Lefkoşa bölgesinin Rum kesimi içinde yer alan Strovolo Belediye hudutları içindeki Strovolo cimnasyumunda (lisesinde) meydana gelen olay gerçekte Kıbrıs Müzakerelerinin ve de Kıbrıs adasının geleceğini gösteren bir aynaydı. Tabi anlayana veya da anlamak isteyene.

Strovolos Belediyesi hudutları içinde yaklaşık 75 bin kişi yaşamakta ve Kıbrıslı Türklerin adını yakınen bildiği Aydemet, Aymarina, Ayvasilya ve Stavros adlı yerleşim yerleri bu bölge içinde yer almaktadır. Lefkoşa bölgesinde hizmet veren 13 Belediye içinde Strovolos belediyesi Güney Kıbrıs’ta Limasol’dan sonra ikinci en büyük belediyedir.

Strovolos bölgesini detaylı tanıtmamın nedeni, Lefkoşa asillerinin ve de Kıbrıs Rum kesiminin ekonomisi ile politikasını elinde tutan kişilerin yaşadığı en büyük yerleşim yeri olmasıdır. Güney Kıbrıs’ın kalbi burada atar adeta. Zaten nüfusu da sonradan vatandaş olanlar hariç, Kıbrıslı Rumların nüfusunun yaklaşık yüzde 17’sini oluşturmaktadır.

Burada yaşanan bir olay, genelde Güney Kıbrıs’ın düşünce tarzını ortaya koyar.
Bu bölgede yer alan Strovolo cimnasyumunda, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Sendikası (KTOES) ile Rum Teknik Orta Eğitim Öğretmenleri Organizasyonu (OLTEK)’nun ortaklaşa organize ettikleri konserde, 28 Kıbrıslı Türk’den ve 27 Kıbrıslı Rum’dan oluşan iki toplumlu koro şarkılar sunacaktı katılımcılara. Onlarca şarkıdan oluşan repertuvarın içinde sadece 1 adet Türkçe şarkı olduğu için söz konusu konser, Kıbrıs Rum Yönetimi Eğitim Bakanı tarafından iptal edildi. Resmi olmayan gerekçesi de ELAM adlı aşırı sağcı ve Helen milliyetçisi bir sivil toplum örgütünün siyasilere yaptığı baskı imiş…

Bizleri istemedikleri, Türk dilini ve Türkçe şarkıları duymaya bile tahammülleri olmadığı eğer Strovolo gibi Kıbrıs Rum tarafının siyasi ve kültürel kalbinin attığı yerde ortaya alenen çıktıysa, Kıbrıslı Rumlarda önümüzdeki 50 yıl daha ortak yaşam fikri oluşmaz, oluşamaz.

Bu gerçeği, gözü kapalı çözümcüler, masa başında ortak Kıbrıs temalı geyik muhabbeti yapanlar, aynen 120 yıl evvel Girit’te olduğu gibi “Türk askeri gitsin adaya barış gelir” söylemlerini dillendirenler çok iyi bilmeli ve görmeli…

Ata ATUN
e-mail: [email protected] veya [email protected]
http://www.ataatun.org
Facebook: Ata Atun
http://www.twitter.com/ataatun
3 Şubat 2016

666710cookie-checkÇözüm ne kadar yakın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.