İzolasyonların 44’ncü yılında diyaloğa çağrı

Londra, 6 Mart 2008: İnsan hakları grubu Embargoed! tüm Kıbrıslıları Kıbrıslı Türkler üzerindeki uluslararası izolasyonların başlangıcını oluşturan 186 sayılı BM kararının 44’üncü yıldönümünde “anlamlı diyaloğa” çağırdı.


Embargoed!’un açıklaması aynen şöyle:


Kuzey Kıbrıs üzerindeki ambargoları bozmayı amaçlayan kampanyanın öncülüğünü yapan merkezi Londra’da bulunan grup, Dimitris Hristofias’ın Güney Kıbrıs’ın Cumhurbaşkanı seçildiği zaferini memnuniyetle karşılarken, bunun adada olumlu değişime katkıda bulunmasını umut etmektedir.


Kıbrıslılar arasında daha güçlü bir etkileşimi teşvik etmek, “anlamlı diyalogun” her iki taraf arasında güven ve saygı oluşturmanın anahtarı olduğuna inanan Embargoed! için önemli bir amaç haline gelmiştir. Ancak Kıbrıslı (Rumlar) Ulusal Federasyonu, Kıbrıslı (Rum) Akademisi ve AKEL’in İngiltere Bürosu’nun da dahil olduğu  İngiliz Kıbrıslı Rum toplumu ile ilişki kurma çabaları sınırlı sonuçlar doğurabilmiştir.


“Kuzey onlarca yıl boyunca şeytanlaştırılmıştır, öyle ki 1974 sonrası doğan Kıbrıslı Rumlar bile Türklere içerlemektedirler. Yakın geçmişte tenis oyuncusu Marcos Baghdatis’in  (‘Türkler Kıbrıs’tan defolun’ şeklinde) ırkçı söylemlerde bulunurken filme alınması Papadopulos rejimini kendisini “spor elçisi” olarak ataması yönünde harekete geçirmişti. Sizden nefret eden insanlarla köprüler kurmak zordur” diyen aktif Embargoed! üyesi Kıbrıslı Türk Ata Çolak. Sözlerini şöyle sürdürdü: “Umarız, Hristofias sonunda seleflerinin kısır ve genelde son derece saldırgan politikaları ile ilişkisini koparır. Hepimiz  Kıbrıs’ta barışı görmek istiyoruz ve tüm Kıbrıslıların hakları ve gereksinimlerinin kabul edilmeye ihtiyacı vardır. Sonuçta kendisini (Hristofias’ı) sözleriyle değil, hareketleriyle değerlendireceğiz.”


Embargoed! başkanı Fevzi Hüseyin ise şunları ekledi: “Kıbrıs’ta her iki taraf da acı çekti; Kıbrıslı Rumlar yaşamlarını yeniden inşa ederlerken, Kıbrıslı Türkler hala kendi ülkelerinde hiçbir geçerli neden olmadan ikinci sınıf vatandaşlar olarak yaşıyorlar. Dünyanın onlar üzerindeki haksız izolasyonu sona erdirmeye yönelik sözlerini tutması gerekmektedir.” Hüseyin, “Ambargolular ayrıca  tüm Kıbrıslılar içinv – ancak adadaki herkes aynı hak ve fırsatlardan yararlandığı zaman gerçekleşebilecek-  saygı ve saygınlığı görmeyi arzulamaktadır. Sayın Hristofias halkını bu korkunç anlaşmazlığın gerçek kökenleri konusunda eğiterek ve Kıbrıs’ta gerçek bir uzlaşma için Cumhurbaşkanı Talat ve Embargoed! gibi gruplarla çalışarak olumlu bir rol üstlenebilir”  diye vurguladı.


EMBARGOED! NEDİR?


Kuzey Kıbrıs’a karşı uygulanmakta olan tüm ambargoların hemen ve koşulsuz olarak kaldırılması yönünde kampanya yürüten bağımsız bir insan hakları grubudur. 4 Mart 2005 yılında oluşturulan grup, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyonlar hakkında bilinç uyandırma çalışmalarında aktif bir rol üstlenmeyi Kıbrıslı Türklerin temel siyasi, ekonomik ve sosyal haklarının iade edilmesi için dünya liderleri ve kuruluşları nezdinde lobi faaliyetleri sürdürmeyi hedeflemektedir.


Embargoed! iletişim:
• Telefon/faks: + 44 (0)20 8279 8561        
• Email:  [email protected];
• Posta Adresi:  Embargoed! Suite 205, 14 Tottenham Court Road, London W1T 1JY


Fevzi Hussein
T: +44 (0)790 663 6766
E: [email protected]


FOTOĞRAF: Embargoed! Londra’da bir eylemde…

810520cookie-checkİzolasyonların 44’ncü yılında diyaloğa çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.