Zonguldak’ta “taş” gibi eylem var!

Zonguldak’ta maden işçileri, özelleştirmenin önünü açan Torba Yasa tasarısını protesto etmek için ocaktan çıkmama eylemi başlattı.

Siyasi iktidarın Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) özelleştirmesine ilişkin çabasının ardından Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile yaptığı görüşmeden istenilen sonuç alınamamıştı. Bu gelişmeye madencilerin tepkisi gecikmedi. TTK’nin tasarıdan çıkarılmasını isteyen maden işçileri eylem başlattı.

Gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Üzülmez başta olmak üzere Gelik, Karadon, Amasra, Kandilli işletmelerinde çalışan yüzlerce madenci yer altından çıkmıyor.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sendikanın eylem kararı almadığını, işçilerin kendilerinin örgütlenerek eylem başlattığını söyledi.

KANDİLLİ’DE GÜNDÜZ VARDİYASI DA EYLEME KATILDI

Kandillili madenciler

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde, gece vardiyasında çalışan ve yerin 170 metre altındaki ocaktan çıkmayan işçilere, gündüz vardiyasındaki işçiler de yer altına inerek, destek verdi. Ocak önünde açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, işçilerin kendi inisiyatifleriyle eyleme başladığını belirterek, şöyle konuştu:

“Torba yasada 58’inci maddenin çıkış amacı, hepimizin bildiği üzere TTK uhdesinde bulunan maden ruhsatlarının bölünerek, mülkiyeti ile birlikte diğer müteşebbislere verilmesi olayı. Bir nevi özelleştirme. Madenci arkadaşlarla birlikte mücadele azmimizle bugün sabah iş yerine geldiğimizde, gece vardiyasındaki arkadaşlarımızın bu maddenin bu hafta içerisinde Meclis’e geleceğini, geç kalmak istemediklerini, bu saat itibariyle ocaktan çıkmadıklarını ifade ettiler. Bizler de kendilerine bu işi diyalog ile masa başında çözmek istediğimizi söyledik. Bugün, genel merkez önünde buluşacaktık. Çarşamba günü Meclis’te tüm muhalefet milletvekilleri ve Zonguldak’taki sivil toplum kuruluşlarıla birlikte bir basın açıklaması yapacağımızı duyurmuştuk.  Bu kararı cumartesi günü başkanlar kurulu toplantısında almıştık; fakat madenci arkadaşlarımız, daha önceki yasalarda olduğu gibi hükümetin bunu alelacele gecenin bir vakti geçirebileceği endişesi ile şu anda kendilerini yer altına kilitlediler. Şu anda, gece vardiyasında görev yapan 160 arkadaşımız, yer altında. Dışarıya çıkmadılar. Gündüz vardiyasındaki arkadaşlarımız da bekliyorlar. Yarısı da onlara destek vermek için yer altına ekmeklerini paylaşmak için indiler. Burada, sendika olarak arkadaşlarımızın aldığı kararın her zaman arkasındayız. Bu madde, Meclis’ten geri çekilinceye kadar arkadaşlarımız dışarıya çıkmayacaklarını ifade ediyorlar.”

Özelleştirmenin Zonguldak’ın sonu olacağını savunan Eşitmez, “Bu madde, ölümlü iş kazalarını artıracak. ‘Özel sektör’ demek, ‘ölüm’ demek. O nedenle tüm madenciler olarak daha büyük kazalara meydan vermemeleri için bu maddenin bir an evvel geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Öte yandan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Kandilli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Memiş Görmüş de eyleme ilişkin bilgi almak ve işçilerle görüşmek için işletmeye girdiler.

Ayrıca Jandarma ekipleri toplamda yaklaşık 400 madencinin eylemde olduğu kurumun kapısında barikat oluşturarak içeriye girişleri engelledi.

ÜZÜLMEZ’DE 250 İŞÇİ OCAKTAN ÇIMIYOR

üzülmezli madenciler

GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir de Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Asma-Dilaver işletmesinde, gece vardiyasında çalışan yaklaşık 250 işçinin ocaktan çıkmayarak, eylem yaptığını söyledi. İşçilerin kararlı olduğunu anlatan Demir, şunları söyledi:

“Torba yasadan kaynaklanan kısım kısım bölünerek, satılmasına tepki olarak arkadaşlarımızın böyle bir tepkisi var. Ülkenin şartlarına baktığımız zaman böyle bir şey yaşamak istemiyoruz; ama biz, uzlaşı içinde olmak istiyoruz. Eğer mevcudu koruyarak, iş yerimizin yaşatılması isteniyorsa acilen işçi alınması gerekir. Dolayısıyla kavgamız; işimizin, aşımızın, ekmeğimizin kavgası. Başka bir kavga yok. Mevcut şartlara baktığımız zaman da işyeri boşaltılmadan diğer işçi arkadaşlarımızın işe girmesi söz konusu değil. Burada, yer altında yaklaşık 250 madenci arkadaşımız var. Yer üstünde de yaklaşık 800 işçi arkadaşımız işe girmedi. Diğer müesseselerde de olduğunu duyduk. Maden işçisini belli bir zaman sonra durdurmakta bizler bile sıkıntı çekebiliriz. Biz, uzlaşı istiyoruz. Biz, işimizi yaşatmak istiyoruz. Başka bir amacımız yok.”

AMASRA’DAKİ İŞÇİLER DE EYLEME DESTEK VERDİ

madende özelleştirme ölüm demektir

Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında, gece vardiyasında çalışan işçiler de ocaktan çıkmayarak, eyleme destek verdi. Madenciler, yerin 200 metre altında slogan atarken, kurumun özelliştirilmesinin önünü açan madde geri çekilene kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa tasarısının, “TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir” şeklindeki 58’inci maddesi, Zonguldak’ta madenciler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS), geçtiğimiz cuma günü binlerce madenci ile birlikte, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya tepki göstermişti.

GMİS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile yaptığı görüşmeden istenilen sonucu alamamıştı. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Bakan Sarıeroğlu, GMİS heyetiyle sadece işçilerin durumuyla ilgili görüşme yaptı. Madenlerin özelleşmesinin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının alanı olduğunu belirten Çalışma Bakanı Sarıeroğlu’nun Enerji Bakanlığıyla temas kurduğu öğrenildi. Her iki bakanlıktan da gerekli açıklamaların yapılması bekleniyor. (EVRENSEL İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

2135640cookie-checkZonguldak’ta “taş” gibi eylem var!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.