Zor günlerden geçiyoruz…

Demokrasi, ister sandıkta oy olarak, ister icraat esnasında sosyal baskı olarak algılansın, her durumda kesinlikle bilinçli ve rasyonel toplumlarda uygulanabilir bir sistemdir. Ne var ki, eğer toplumsal yapılar yeteri kadar olgunlaşmamış ise, halklar kendi uzun dönemli çıkarlarının farkında değil ya da yoksulluk ve çaresizlikten dolayı vicdanlarını şeytana satmış ise, hiçbir sistemin topluma yararı olmaz. Demokrasinin karşıtı sistemler, monarşi, oligarşi ya da başka herhangi bir sistem içten içe çürümüş bir toplumu adam edemez, ayağa kaldıramaz. Çoğu gelişmekte olan ekonomilerde olduğu gibi, Türkiye’de de, maalesef, böyle acı bir gerçek yaşanmaktadır.

İlhan Selçuk, Kemal Alemdaroğlu ve Doğu Perinçek gibi adı sanı belli, kaçmaları gibi bir olasılığın kesinlikle söz konusu olmadığı kişiler, sabaha karşı evlerinden alınıyor ve bir süre avukatları ile dahî görüştürülmeden gözaltında tutuluyor ve siyasal erk bu durum karşısında “adalet mekanizmasının kimseden emir almadığını”, âdeta bilinçaltını kusarcasına ifade edebiliyor! Aynı şekilde, DTP Başkanı’nı da uçaktan iner inmez gözaltına almak şık olmamıştır. Bu ve benzeri kişilerin neyle suçlandıkları veya suçlu olup olmadıkları ayrı olduğu gibi, kesinlikle, isim, yaş ve mevkilerinden bağımsız bir konudur. Ama, topluma  ters gelen ve vicdanını sızlatan bu uygulamada bir usûl hatasının yapılıp yapılmadığını Barolar Birliği temsilcilerinin açıklaması ve toplumu bu konuda aydınlatması kaçınılmazdır. Eğer, hukuk usullerine de uyulmamış ise, bu kuruluşların tepkilerini yükseltmesi gerekmektedir.

Terörün en önemli kozu etrafa tedhiş saçarak, insanları sindirmektir. Türkiye bu tabloyu bundan 30-40 yıl öncelerinde yaşamıştır. Öyle insanlar sokakta katledilmiştir ki, hiçbir olayla ilintilendirmediğiniz bu katliamların birgün kendilerine de uzanabileceği dehşeti içinde insanlar sinmişlerdir. Bu bir tedhiştir!

Siyasal erk, olaylardan haberdar mıdır, yoksa böyle bir durum söz konusu değilmi dir; zira, bu aşama artış aşılmıştır. Ancak, bir gecede Anayasa hükümleri ile oynayabilen siyasal erk, eğer bu durumdan rahatsızlık duyuyor ve anti-demokratik gelişmeleri çağdaş zemine çekmek niyeti taşıyorsa, harekete geçmelidir. Bundan sonra siyasal erk için turnusol testi budur. Kaldı ki, son gözaltılar hukuk adına yapılan bir yanlış uygulamayı su yüzüne çıkarmış oldu, ama bundan ömce de bir dizi insan bu tür uygulamalardan haksızlığa uğramış olabilir ve eğer ilgili mevzuatta bir değişiklik yapılmayacak ise bundan sonra da birçok insan benzer haksızlığa ve insanlık dışı davranışa maruz kalıyor olacaktır. Siyasal erk, söylemleri ve duruşunda samimi ise, bu konudaki sınavını başarı ile vermek zorundadır!   

___________________

* Prof. Dr.

 

1594890cookie-checkZor günlerden geçiyoruz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.