Zorunlu kimlik kartına onay

Kimlik kartları yasa tasarısının birbiri ardına gelecek zorlu üç oylamanın ilki sayılıyor… Avam Kamarası’nda bugün sigara yasağı, yarın ise terörü yüceltmenin suç kapsamına alınması hakkındaki tasarılar görüşülecek.


İşçi Partisi milletvekillerinden yalnızca 20’sinin ve muhalefet partilerinin karşı çıktığı tasarıya karşı insan hakları savunucuları da ateşli muhalefette bulunuyordu… Tasarının oylandığı günü BBC’nin yaptığı araştırmaya katılan 25 bin 748 okurdan yüzde 74.83’ü de kimlik kartlarının ülkeyi daha güvenliği kılacağına inanmadığını söyledi.


BASININ YORUMU


İngiltere basını Avam Kamarası’nda yapılan kimlik kartı oylamasının sonuçlarına geniş yer verdi. Basındaki yorumlar şöyle:


The Guardian: Hükümetin plana muhalefeti susturmasının ardından, milyonlarca İngiltere vatandaşının zorunlu olarak kimlik kartları çıkarması ve kendileri hakkındaki bio-metrik verilerin merkezi bir veritabanına yerleştirildiğini görmeleri gerekecek. Pasaport ya da göçmenlik belgeleri için başvuruda bulunan herkes, iki yıl içinde kimlik kartı için de başvuru yapmak zorunda olacak.


The Guardian (başyazı yorumu): Şu bir gerçek ki; bu kötü bir yasa tasarısıydı ve kötü bir yasa haline gelecek. Bu, Blair hükümetine damgasını vuran ve halefi olması beklenen Brown hükümetine de damgasını vuracak gibi görünen, İslamcı teröre karşı verilen abartılı, sert ve yüzeysel tepkinin tipik bir ürünü.


Tony Blair’in Soweto kentinde ilginç mekânları ziyaret ettiği sırada, Gordon Brown’ın hükümetin kimlik kartları yasa tasarısını Avam Kamarası’ndan geçirmek için İşçi Partili milletvekillerini kulislere yönlendirmesi uzun süre hafızalarda kalacak. Uçağının arıza yapmasının ardından Güney Afrika’da kalınca, Blair bir anda ‘dünün adamı’ görüntüsüne büründü. Beri taraftaysa, uzun süredir beklediği başbakanlık rolünü oynamaya başlayan Gordon Brown için ise bayram zamanıydı.


The Independent: Kimlik kartları, yasadışı göç, kimlik hırsızlıkları ve özellikle de teröre karşı bir tedbir olarak sunuldu, ancak bunun özellikle terörle mücadelede ne kadar etkin bir yöntem olacağı bilinmiyor. Terörle mücadele yasalarını resmen gözden geçiren kişi olan Lord Carlile, kimlik kartlarının bu konuda sadece sınırlı bir kaynak sunacağına inandığını söylüyor. Bu durumda, bu yasa tasarısı nedeniyle biz özgürlüklerimizden olacağız, ancak buna karşın tasarı hedefine ulaşmamış olacak.

788120cookie-checkZorunlu kimlik kartına onay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.