1.000.000 kişi grevde

Greve bir milyondan fazla kişinin katıldığı belirtiliyor. Yüzlerce okul ve kütüphane bugün açılmadı. Greve, temizlik işçilerinden, aşçılara, sosyal hizmet görevlilerinden bazı ulaşım çalışanlarına kadar farklı sektörlerdeki çalışanlar katıldı.


Sendika liderleri, greve katılan kamu çalışanı sayısının bir milyonun üzerinde olduğunu belirtti. Grev nedeniyle çöp toplama ve defin gibi hizmetler de aksadı.


İşveren durumundaki yerel yönetim yetkilileri ise greve katılımın ülkenin her yerinde yüksek olmadığını, bazı bölgelerin diğerlerine kıyasla daha az etkilendiğini söylüyor.


Bu, 1926 yılında maden işçilerinin ücretlerinde kesinti yapılması planları üzerine düzenlenen ve dokuz gün süren büyük grevden bu yana, yani 80 yıldır düzenlenen en büyük işçi eylemi.


Sendikalar ve hükümet arasındaki sorun, bazı çalışanların, istedikleri takdirde 60 yaşında, emekliye ayrılarak tam emeklilik maaşlarını almalarına olanak sağlayan uygulamayı hükümetin değiştirmek istemesi.


Başbakan Yardımcısı John Prescott, halen yürürlükte olan yasanın ayrımcılık yarattığını ve Avrupa yasalarına da uymadığını belirtiyor.


Sendika temsilcileri, bugün yapılacak grevin ardından Mayıs ayında yapılacak belediye seçimleri öncesinde başka eylemler düzenleyeceklerini de belirttiler.


İŞÇİLER 65’İNE KADAR BEKLEMEK İSTEMİYOR


Hükümet ve sendikalar arasındaki sorun emeklilik yasasının “85 kuralı” olarak anılan hükmü. Bu hüküm uyarınca, 60 yaşını dolduran kişiler, yaşları ve çalıştıkları yıl toplamı 85’e ulaşıyorsa, tüm haklarından yararlanarak emekli olabiliyorlardı.


İşte hükümet bu hükmü değiştirmeyi istiyor. Eğer bu değişiklik uygulamaya girerse, iki milyon belediye çalışanı 2013 yılı itibariyle 65 yaşına kadar çalışmak zorunda kalacaklar.


Sendikalar, çalışanların kazanılmış haklarının, dolayısıyla şimdi yürürlükte olan emeklilik uygulamasının güvence altına alınmasını istiyor ve polis memurları, sağlık görevlileri, devlet memurları ve öğretmenler gibi 60 yaşında emekli olmayı talep ediyorlar.


Sonuçta aylardır süren görüşmelerden istediklerini elde edemeyen sendikaların çağrısıyla bugün 24 saatlik greve gidecek olan belediye işçileri, Mayıs ayındaki yerel seçimler öncesinde hükümet üzerinde baskı yaratmayı hedefliyor.


1926 MADENCİ GREVİ


Bundan seksen yıl önce düzenlenen benzer bir eylem tarihe önemli bir kavşak noktası olarak geçmişti.


1926 yılındaki greve madencilerin yanısıra, onlara destek veren tersane işçileri, ulaşım sektörü çalışanları, inşaat işçileri, ve çelik, kimya sanayiinde çalışan işçileri de dahil toplam dört milyondan fazla kişi katılmıştı. Ancak maden işçilerinin grevi hükümetin kararını değiştirmedi.


Birkaç ay direnişi sürdüren işçilerin pekçoğu maddi sıkıntılarla işbaşı yapmak zorunda kaldılar. Ancak bu kez de, greve gittikleri gerekçesiyle ayrımcılıkla karşı karşıya kaldılar, uzun yıllar iş bulmakta güçlük çektiler. İş bulabilenler ise düşük ücretlerle, uzun saatler çalışmaya zorlandılar.


Aradan 80 yıl geçti ve işçi sendikaları bir kez daha çalışanları hükümetin planlarına karşı greve çağırdı. (BBC)

789460cookie-check1.000.000 kişi grevde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.