1 milyon 323 bin sukuşu sayıldı…

Kıyı sulak alanlarındaki koruma çalışmalarının sonucunda flamingoların sayısında artış olduğu anlaşıldı. Öte yandan, Türkiye’deki sukuşlarının sembolü olan dikkuyruk ördekler tarihe karışmak üzere. Dikkuyrukların son 20 yılda 5 kat azaldığı ortaya kondu.


Türkiye’deki 13 kuş gözlem topluluğu, kuş gözlemcileri ve ilgili dernekler tarafından gerçekleştirilen bu sukuşu nüfus sayımları, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Şirketi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirildi. Sayımlar, 87 sulak alanda yapıldı. Sayım yapılması planlanan 20 sulak alanda, don ve ulaşım gibi sorunlar nedeniyle sayımlar iptal edilmek zorunda kalındı. Sakarmeke (Fulica atra) 621,745 bireyle en çok sayılan kuş türü oldu. 106,140 bireyle yeşilbaş (Anas platyrhynchos) ikinci ve 63,640 bireyle çamurcun (Anas crecca) üçüncü en çok sayılan kuş türü oldu.


EN ÇOK SU KUŞU KIZILIRMAK DELTASI’NDA


En çok sukuşu sayılan alan 182.456 sukuşuyla Kızılırmak Deltası oldu. Sırasıyla Eğirdir Gölü 129.727 sukuşuyla ve 125.551 sukuşuyla Burdur Gölü ikinci ve üçüncü oldular. Bu alanları 118.434 sukuşuyla Kargamış, 84.385 sukuşuyla Beyşehir Gölü, 74.668 sukuşuyla Gediz Deltası izledi. Sayımlarda toplam 88 sukuşu türü kaydedildi. Kızılırmak Deltası 51 kuş türüyle yine listenin başında geldi. Gediz ve Meriç Deltaları 43 türle ikinciliği paylaştı.


DİL KUYRUK TARİH OLUYOR


Önceki yıllarda Isparta Havaalanı tartışmaları nedeniyle popüler olan dikkuyrukların sayısı son 20 yılda beş binlerden bine kadar düştü. Bir zamanlar dünya nüfusunun büyük bir kısmı Burdur Gölü’nde kışlayan dikkuyruklar Orta Anadolu’daki göllerin karşılaştıkları sorunlar nedeniyle ülkemizden silinmek üzere.


FLAMİNGOLAR YAŞATILIYOR


Türkiye nüfusunun büyük kısmı Gediz Deltası, Menderes Deltası ve Akyatan Gölü’nde kışlayan flamingolar bu alanlardaki koruma çalışmalarıyla birlikte artmaya başladı. Dikkuyrukların aksine, son 20 yılda flamingoların sayısı yaklaşık iki kat arttı.


Sayımların koordinasyonunu yürüten Doğa Derneği Alan Envanter Sorumlusu Dicle Tuba Kılıç “2005 kışında gerçekleştirdiğimiz sukuşu sayımlarında sulak alanlar ve sukuşları için bir çok tehdit tespit ettik. Bu tehditlerin başında yasadışı avcılık, kirlilik ve alanların su seviyesine müdahale geliyor. Önceki yıllarla kıyaslandığında ülkemizde kışlayan sukuşlarının toplam sayısında büyük bir değişim yok. Ancak Orta Anadolu’daki alanlarda büyük bir düşüş yaşanıyor. Bu çalışma, Kızılırmak Deltası, Eğirdir Gölü ve Burdur Gölü’ne ve Orta Anadolu’daki önemli doğa alanlarımıza yönelik koruma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurguluyor” dedi.


Detaylı bilgi için:
Gökmen Yalçın
Doğa Koruma Politikaları Koordinatörü
[email protected]
(0312) 448 05 37 – 448 09 56


FOTOĞRAF: Küçük ak balıkçıl (Egretta garzetta) / Melih Özbek

1022350cookie-check1 milyon 323 bin sukuşu sayıldı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.