+1 Tasarım Günleri’nin konuğu Salih Memecan’dı.

Zaman Gazetesi’nin düzenlediği +1 Tasarım Günleri’nin üçüncü gününe yıllardır Sabah Gazetesi’nin ön sayfasında yer alan Bizimcity karikatürleri ile tanıdığımız usta karikatürist Salih Memecan konuk oldu. Usta karikatürist Salih Memecan, karikatür çizebilmenin yolunun çok çizmek ve komik olmanın yanı sıra bilgili ve kültürlü olmaktan geçtiğini söyledi. Doktora yapmış olmasının eleştirildiğini söyleyen söyleyen Memecan, “Doktora sanki mimar olmak için şart da karikatürist olmak için şart değil. Oysa karikatüristlik daha çok donanım gerektiriyor” dedi.

“Ben konuşamıyorum diye karikatürist oldum. Karikatürist oldum diye konuşmalara çağrılıyorum”

Kekeme olduğu için karikatürist olduğunu söyleyen Memecan “Ben konuşamıyorum diye karikatürist oldum. Karikatürist oldum diye konuşmalara çağrılıyorum” dedi. Kekemelikten çok çektiğini anlatan Memecan, bu konuda yaşadığı sıkıntıları şu şekilde paylaştı: “Ben kekemeydim paso diyemediğim için tam bilet alırdım. Müsait bir yer diyemediğim için otobüs durana kadar beklerdim” dedi. Memecan ODTÜ’de okuduğu bir gün ABD’li bir profesörün aracına otostop çektiğini ancak ineceği yere vardığında konuşamadığı için, profesörün evine kadar gittiğini anlatarak “Ben karikatürist olmayayım da kim olsun?” dedi.

“Amerika’da Çizdiğim ‘Bir Türk öğrencinin Amerika’yı algılaması’ Karikatüriyle Keşfedildim”

Usta karikatürcü Salih Memecan karikatürist olmaya giden yolu şu şekilde anlattı: “AFS bursunu kazanarak bir yıllığına Lise 1’de Amerika’ya gittim. Hem İngilizcem kötü hem de kekemeyim. Derste sürekli ‘turn paper’dan bahsediyorlar. Ne olduğunu bilmiyorum. Sömestr bitimine birkaç gün kala bir arkadaşa sordum. Meğer ‘turn paper’ sömestr ödeviymiş. Algılama konusunda bir ödev hazırlamak gerekiyormuş. Kalan sürede bunu yapmam mümkün değil. Eve gittim 10 tane karikatür çizdim üstüne de ‘Bir Türk öğrencinin Amerika’yı algılaması’ yazdım. O dersten A aldım. Hoca, karikatürlerimi slaytlarına ekledi her yerde gösterdi. Okul gazetesi benimle röportaj yaptı. O gün benim keşfedildiğim gündür.”

“Bir tasarımcının yerine bir tasarımcı koyulamıyor”

Daniel Pink’in sağ ve sol beyinli insanları anlattığı kitaptan bahseden Memecan geleceğin sanatçıların elinde şekilleneceğini söyledi. Memecan “Sol beyinli insanlar rasyonel insanlardır. Mühendis, yazılımcı, matematikçi gibi işler yaparlar. Sağ beyinli insanlar ise romantik ve hissi insanlardır. Bunlar sanatçı ruhlu olurlar. Şimdiye kadar iktidar sol beyinli insanlardaydı. Çünkü onlar fark yaratıyordu. Şimdi ise bir mühendis artık beş dolara üretilen bir gömleğin maliyetini ağzında kuş tutsa dört dolara ancak düşürebiliyor. Ama bir tasarımcı beş dolarlık gömleğe bir tasarım yapıyor ve gömlek 30 dolara alıcı buluyor. Önceden Harvard’dan mezun olan bir öğrenci binlerce dolara iş buluyordu. Ama şimdi o işi Hindistan’daki birisi de çok daha ucuza yapabiliyor. Çünkü iş, teknik bir iş. Fakat bir tasarımcının yerine bir tasarımcı koyulamıyor.”

Memecan çocuklarının ne okumalarını tavsiye ettiği sorulduğunda “Kesinlikle grafik sanat okusunlar, tasarım okusunlar diyorum, çünkü bunlar daha kıymetli işler. Yarın çok daha da kıymetli olacaklar.” diye yanıt verdi.

“Ben Siyaseti Sevmem, Canımı Sıkıyor”

Memecan, bir öğrencinin “Neden siyasi karikatür çiziyorsunuz” sorusuna şu şekilde cevap verdi: “Ben aslında siyaseti sevmem, canımı sıkıyor. Dert ediyorum bir şey olmuyor, etmiyorum yine olmuyor. Ama benim işe başladığım zamanlar, siyasi karikatür çiziliyordu. Zaten sonraları limon ve zeytine başladım.” dedi.

749200cookie-check+1 Tasarım Günleri’nin konuğu Salih Memecan’dı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.