10 oy daha olsaydı, cumhurbaşkanıydı

TBMM Genel Kurulu Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanını seçmek üzere TBMM Başkanı Bülent Arınç başkanlığında saat 15.00’de toplandı. Arınç, Genel Kurulda ”yeterli çoğunluk” bulunduğunu belirterek birleşimi açtı.


CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, yoklama yapılması isteminde bulundu. Arınç, yoklamaya gerek olmadığını bildirerek çalışmaları başlattı.


TBMM Genel Kurul Salonuna, AK Parti milletvekilleri ve Anadol dışında 9 milletvekili geldi.
Genel Kurulda, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ve DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Anavatan Partisi Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan ile bağımsız milletvekilleri Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali ve dün AK Parti’den istifa eden Hamza Albayrak hazır bulundu.


Genç Parti İstanbul Milletvekili Emin Şirin ise TBMM Genel Kurulunda basın locasının arkasındaki bölümden toplantıyı izledi.


AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, cumhurbaşkanı adaylığından çekildi.


361 MİLLETVEKİLİ OY KULLANDI


TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın açıkladığı ilk tur oylama sonucuna göre, birinci tur oylamada 361 milletvekili oy kullandı.


Gül’e 357 oy çıkarken, 3 oy geçersiz sayıldı, 1 oy da boş çıktı.


Arınç, Anayasanın öngördüğü 367 oya ulaşılamadığını bildirerek, ikinci tur oylama için 2 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.


“CHP’LİLER YETER SAYIYA DAHİL”


TBMM Başkanvekili, AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, oylama sırasında salona giren CHP’li 5 milletvekilinin yeter sayıya dahil edileceğini söyledi.


Yakut, CHP’li 5 milletvekilinin oylama sırasında Genel Kurul’a girdiklerini ve birleşimi yöneten Arınç tarafından isimlerinin okunarak tutanaklara geçirildiğini bildirerek, “CHP’ye teşekkür ederiz” dedi.


CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da “Merak ve kontrol amacıyla bulunan arkadaşlarımızı da dahil ederek 368 milletvekilinin Genel Kurulda bulunduğu iddiasının, hiçbir geçerliliği yoktur” dedi.


ERDOĞAN: BEKLEDİĞİMİZİN ÜSTÜNDE OY ALDIK 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Parlamentoda bütün engellemelere rağmen, ortaya yüreğini koyan, parlamentonun sağlıklı islemesine gayret gösterenlere teşekkür ediyoruz. Katılmayanlarında halka söyleyecek sözleri vardır. Beklediğimizin üzerinde oy aldık” dedi.


Genel Kurul salonundan çıkarken, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ikinci turda 367’yi bulacaklarını umduklarını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti:


“Beklediğimizin üzerinde bir oy aldık. Parlamentoda bütün engellemelere rağmen ortaya yüreklerini koyanlara işleyişin sağlıklı bir şekilde gitmesine katkıda bulunanlara teşekkür ederim. Katılmayanların da halka söyleyecek sözleri olacaktır. Bunun yeri de sandık olacaktır.”


Meclis Başkanı Bülent Arınç da çıkışta, “Oy kullananlar belli. Kürsüden ayrıldım. Bir şey söylemem mümkün değil” demekle yetindi. (AA ve ANKA)

1041800cookie-check10 oy daha olsaydı, cumhurbaşkanıydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.