14 milyon İtalyan yoksulluk sınırında

Şirket başkanı Gian Maria Fara, yoksulluk sınırındaki 14 milyon bireyin kurumlara olan güvenini bütünüyle yitirdiğini, gelecekten umut beklemediklerini ve İtalya’da sosyal eşitsizliğin yoksul ve zengin sınıflar arasında belirgin biçimde arttığını açıkladı.

World Economic Forum’un  en son yayımladığı dünya ülkeleri sıralamasında 47,
Heritage Foundation’ın listesinde ise 26. sırada yer alan İtalya’da endüstriyel üretimde belirgin bir düşüş yaşandığına ve teknolojik icatların noksanlığına dikkat çekildi.

İtalya’nın bu konumuyla ekonomik yönden rekabet ettiği diğer Avrupa Birliği ülkeleri yanında marjinal bir konumda kaldığı da vurgulandı. Araştırma şirketi Eurispes’in raporunda son birkaç yıldır sosyal eşitsizliğin belirli ekonomik gruplar arasında gitgide derinleştiği, bunun da sosyal açıdan bir çöküşe neden olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, günümüz İtalya’sında 14 milyon birey ve 4 milyon 700 bin aile yoksulluk sınırında yaşıyor. Çalışanların aylık ücretleri ve emekli maaşlarının yerinde sayması nedeniyle de  işçiler ve memurların satın alma gücünün yüzde 20 oranında gerilediği belirtildi. Bu nedenle taksitli satışlarda gerçek bir patlama yaşanırken, yoksul İtalyanların taksitli alışverişi giysi ve seyahatten çok otomobil, mobilya ve ev eşyaları için tercih ettikleri ortaya çıktı.

Eurispes’in raporunun yayımlanmasının ardından merkez sol ve sağ partiler arasındaki tartışma ise polemiğe dönüştü. Merkez sol partilere göre rapor, 2005 yılı İtalya’sında mevcut ekonomik ve sosyal düzenin trajik durumuna işaret ederken, merkez sağ partilerin temsilcileri ise Eurispes’in başkanı Fara’yı felaket tellahlılığı yapmak ve mevcut  verileri siyasi amaçla kullanmakla eleştirdiler.

AÇIK GAZETE: Fotoğrafta Bisiklet Hırsızları (Ladri di biciclette) filminin de minik posterini görüyorsunuz. 2’nci dünya Savaşı sırasında İtalya’daki yoksulluğu gerçekci bir dille anlatan filmi izlememişseniz mutlaka izlemenizi öneririz. Vittorio De Sica’nın 1948’de yönettiği 
Bisiklet Hırsızları, 1950’de “ En İyi Yabancı Film Oscar’ı kazandı. Oyuncuları şöyleydi: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Elena Altieri, Giulio Chiari, Vittorio Antonucci, Gino Saltamerenda

1098380cookie-check14 milyon İtalyan yoksulluk sınırında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.