1800 yaşındaki zeytin ağacı Umay Nine’nin yağı 30 bine satıldı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  – Seferihisar’da yapılan zeytinyağı müzayedesinde Teos antik kentindeki 1800 yaşındaki anıt ağaçtan elde edilen zeytinyağının yarım litresi 30 bin liraya alıcı buldu. Müzayededen elde edilen gelir öğrencilere burs olarak verilecek.

Seferihisar Belediyesi’nin düzenlediği Tarım Şenliği kapsamında düzenlenen zeytinyağı müzayedesinde, Teos antik kentinde bulunan ve Umay Nine adı verilen bin 800 yaşındaki anıt zeytin ağacından elde edilen zeytinyağının yarım litresi 30 bin liraya alıcı buldu. Zeytin ağacına ölümsüz denildiğine işaret eden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Fırtına, deprem ne  olursa olsun meyve vermeye devam ediyor hem de binlerce yıl. Gerçekten mucize ağaçtan bahsediyoruz. Müzayedede rakam ne olursa olsun, zeytin ağacının değerini karşılayacak bir şey olmayacak. Bizim yapmaya çalıştığımız şey ise, zeytin ağacının farkındalığının ne kadar büyük ve güçlü olduğuna vurgu yapmaya çalışmak” diye konuştu.

SEFERİHİSAR’DA TOPRAK VE AĞAÇLAR YENİDEN UMUT OLDU

İzmir’in Seferihisar ilçesinde tarım bayramı yaşanıyor. Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen ve 15 Kasım’da başlayan ‘Tarım Günleri’, Türk tarımında sıkıntılı günlerin yaşandığı bir dönemde üreticiler ve tüketiciler için umut dolu buluşmalara sahne oluyor. Seferihisar Belediyesi öncülüğünde on yıla yakın zamandır sürdürülen tarımsal kalkınma modeli, yerel tohumlara destek verirken üretimde de kooperatifleşmeye dayanıyor. 15 Kasım’da başlayan, 18 Kasım günü sona erecek olan Tarım Günleri, ilçe merkezi ve köylerinde sürdürülen tarıma dayalı kırsal kalkınma modelinin örneklerinin sunulduğu bir şenlik havasında geçiyor.

SEFERİHİSAR MANDALİNASININ RAF ÖMRÜ ARTIK DAHA UZUN OLACAK

Seferihisar’ın marka ürünü olan satsuma mandalinada ürünlerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan soğuk hava deposunun açılışı önceki gün gerçekleşti. Seferihisar Belediyesi’nin desteğiyle ‘Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi’ programına başvuran Doğanbey Kooperatifi’nin yüzde 50 hibe desteği ile hayata geçirilen soğuk hava deposu 1 milyon 20 bin liraya mal oldu. Dört bölümden oluşan soğuk hava deposunda mandalina üreticilerinin yanı sıra meyve-sebze üreticileri ile balıkçılar da yararlanabilecek.

BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER: ‘DÖRT GÜNLÜK BAYRAMIMIZ’

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarımla ilgili 9,5 yıldır yaptıklarının örneklerini kamuoyuyla paylaştıklarını dile getirerek, tarım günlerini bayram olarak nitelendirdi. “Dört günlük bayramımızı Soğuk Hava Deposu’nun açılışıyla başlatıyoruz” diyen Soyer, Bu tesisin çok önemli bir anlamı var, bu da ürünün ömrünü uzatmak. Bunun çok değerli olduğunu düşünüyoruz çünkü 20 yıldır mandalinanın fiyatı değişmiyor. 50 kuruşla 1 lira arasında bir fiyatı var. 20 yıldır Türkiye’de nelerin değiştiğini gözünüzün önüne getirirseniz, mandalinanın fiyatının neden değişmediğini daha da çarpıcı biçimde görmüş olacaksınız. Çok üzücü bu tabloya karşı yapılacak temel işlerden biri, ürünün raf ömrünü uzatmak. Yani mandalina sezonu bittiğinde de ürünün pazarlama gücünün olmasını sağlamak. Ürünü sanayi ürününe dönüştürmek yani katma değerini büyütmek lazım. Rekabet gücünü arttırmak için bunlara kafa yoruyoruz. İnşallah bu tesis bundan sonra üreticimizin daha çok para kazanmasını mümkün hale getirir.”

ÇAĞAN IRMAK SALONUNDA LAVANTA FOTOĞRAFLARI SERGİSİ

Tarım Şenliği’nin ilk günü Lavanta Fotoğrafları Sergisi açılışıyla devam etti. Seferihisar Belediyesi’nin, Turgut Köyü’nde alternatif ürün olarak sunduğu lavanta bahçesinde, fotoğraf sanatçıları Petek Çakaloz, Aysun Ormanlı, Muhsin Ağaya, Niyazi Tunçel ve Engin Yavuz tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan sergi Çağan Irmak Salonu’nda açıldı. Sergi dört gün boyunca ziyarete açık olacak.

MANDALİNALI SARMAYLA BİRİNCİ OLDU

Serginin ardından ise Seferihisar’ın coğrafi işarete sahip mandalinasıyla ilgili düzenlenen yarışmalar gerçekleştirildi. Seferihisar Belediyesi ve İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği işbirliğiyle “En İyi Mandalinalı Yemek ve Tatlı”, Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri jüriliğinde ise “En İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya Tasarımı” yarışmaları yapıldı. En İyi Mandalinalı Yemek birinciliğini “Mandalinalı Sarma” yemeğiyle Ayşegül Ulu, En İyi Mandalinalı birinciliğini Mandalinalı Nilüfer Tatlısı isimli tatlısıyla Ezgi Akbulut kazandı. En İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya Tasarımı yarışmasının birincisi ise “Hayata Bağlan” ismini verdiği tasarımıyla Nurgül Saltık oldu. Kazananlar ödüllerini 18 Kasım Pazar günü gerçekleşecek 19. Mandalina Şenliği’nde alacak.

ATALIK VE ÖZER ‘BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN’ DEDİ

Şenliğin ilk günü gerçekleştirilen bir başka önemli etkinlik ise “Başka Bir Tarım Mümkün” konulu panel oldu. Çağan Irmak Salonu’nda gerçekleşen panelin konuşmacıları Toros Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer ve İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Ahmet Atalık’tan oluşurken yöneticiliğini de Slow Food (Yavaş Yemek) Türkiye Kurucu Başkanı, Gazeteci-Yazar Nedim Atilla üstlendi.

Çok sayıda ziyaretçiyi Seferihisar’a çeken şenlik kapsamında önceki gün yapılan zeytinyağı müzayedesinde ise bölgedeki anıt zeytin ağaçlarından elde edilen zeytin yağının açık artırmayla satışı yapıldı.

1800 YAŞINDAKİ UMAY NİNE’NİN YARIM LİTRE YAĞI 30 BİN LİRAYA SATILDI

Seferihisar Belediyesi yaptığı araştırmayla ilçe genelinde 500 yaş ve üzerinde olan 200 anıt zeytin ağacı tespit etti. Özel olarak toplanan zeytinler, Seferihisar Belediyesi Zeytinyağı Fabrikası’nda geleneksel yöntemlerle sıkıldı. Ortaya çıkan tarih kokulu yağlar, Teos antik kentinde bu yıl üçüncü kez düzenlenen müzayedeyle satışa sunuldu. Yaşları ve asit oranlarına göre 6’lı ve 12’li paketler halinde açık arttırmaya sunulan zeytinyağları 21 ayrı grup ve 152 şişede satışa çıkarıldı. En son Teos antik kentinde yaşamını sürdüren ve ‘Umay Nine’ adı verilen 1800 yaşındaki zeytin ağacından elde edilen yarım litre yağın satışı gerçekleştirildi. Yarım litre zeytinyağını, işadamı Salih Değerli 30 bin lira karşılığında satın aldı.

MÜZAYEDEYE ESKİ KÜLTÜR BAKANI SUAT ÇAĞLAYAN DA KATILDI

Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, Kuzey Kıbrıs’tan gelen Cittaslowlar Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ve Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın da katıldığı müzayedede Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de bir konuşma yaptı.

BELEDİYE BAŞKANI SOYER: ‘AMACIMIZ ZEYTİN AĞACINA VURGU YAPMAK’

Üreticiyi ve doğayla barışık bir tarımı desteklemeye gayret eden ve kendi ölçeklerindeki kentlerde uygulanabilecek bir model ortaya koymaya çalıştıklarını dile getiren Soyer, Teos antik kentinin binlerce yaşındaki zeytin ağaçlarına da ev sahipliği yaptığını belirterek “Ölümsüz deniyor zeytin ağacına. Fırtına, deprem ne olursa olsun meyve vermeye devam ediyor hem de binlerce yıl. Gerçekten mucize ağaçtan bahsediyoruz. Müzayedede rakam ne olursa olsun, zeytin ağacının değerini karşılayacak bir şey olmayacak. Bizim yapmaya çalıştığımız şey ise, zeytin ağacının farkındalığının ne kadar büyük ve güçlü olduğuna vurgu yapmaya çalışmak” diye konuştu.

MÜZAYEDENİN GELİRİ BUR OLARAK ÖĞRENCİLERE DAĞITILACAK

Müzayedenin ardından toplam 47.750 TL toplandığını açıklayan Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu paranın ilçede yaşayan çocuklara burs olarak dağıtılacağını belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

YOK OLMAKTAN KURTARILAN BUĞDAYDAN ATA EKMEĞİ YAPILACAK

Seferihisar Tarım Günleri kapsamında düzenlenen etkinliklerin bugünkü durağı ise Şair Can Yücel’in adını taşıyan tohum merkezi olacak. 2010 yılında Seferihisar’da başlayan ve Türkiye’ye yayılan Tohum Takas Şenlikleri’nin devamı olarak tohum ekimi, tohum gönderimi ve lavanta dikimi gibi etkinliklerin ardından Seferihisar Doğa Okulu ziyaretinde Kadim Üretim Havzaları sunumları gerçekleştirilecek. Ulamış Köyü’nde ise yok olmak üzereyken bulunan ve çoğaltılan Topan Karakılçık Buğdayı’ndan yapılan ‘Ata Ekmeği’ atölyesinde ekmeğin yapımı katılımcılarla paylaşılacak. Ayrıca Çocuk Belediyesi, yeni seçilecek Çocuk Belediye Başkanı’nın devir teslim töreni yapılacak.

ETKİNLİĞİN SON GÜNÜ MANDALİNA ŞENLİĞİ VAR

Etkinliğin son gününde ise Türk Patent Enstitüsü tarafından “Seferihisar Mandalinası” olarak coğrafi işaret verilerek tescillenen satsumanın hasat dönemi yine büyük bir coşkuyla kutlanacak. 18 Kasım Pazar günü 19. kez düzenlenecek olan Mandalina Şenliği kapsamında birbirinden renkli etkinlikler yapılacak ve her yıl olduğu gibi, en iyi mandalina üreticisi ve bir yıl boyunca Seferihisar’ın yüzü olacak Mandalina Kral ve Kraliçesi seçilecek. Şenlikte Tepecik Senfoni Orkestrası da bir konser verecek.

2246500cookie-check1800 yaşındaki zeytin ağacı Umay Nine’nin yağı 30 bine satıldı
Önceki haberİNGİLTERE… Unutturulan bir medeniyetin izinden (1)
Sonraki haberHalısını yitiren Türkler
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.