Türk Tabipleri Birliği: Olası bir salgına hazır mıyız?

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Türkiye’de tanı alan koronavirüs olgusu olmamasının “Teste ilişkin bir sıkıntı mı var?” şüphesi doğurduğuna dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, dünyada giderek yayılan koronavirüs için Türkiye’ye komşu ülkelerden sadece Suriye’den henüz olgu bildirilmediğine dikkat çekerek “Vaka ve ölüm sayısının arttığı İran ile geniş bir sınırımız olmasına ve son dönemde yoğun bir göçmen hareketliliği yaşamamıza rağmen ülkemizde henüz koronavirüs olgusu görülmemiş olması sevindirici olduğu kadar şaşırtıcıdır da” denildi.

Dünyada ve ülkemizin yakın çevresinde her gün yeni tanı alan olgular varken Türkiye’de tanı alan olgu olmamasının “Teste ilişkin bir sıkıntı mı var?” şüphesi doğurduğuna vurgu yapılan TTB’nin açıklamasında “Dünya Sağlık Örgütü henüz virüs olgusu saptanmamış ülkeler için tanı kapasitenin arttırılmasını ve taramaların sıklaştırılmasını önermektedir” denildi.

SAĞLIK BAKANLIĞINA SORULAR

TTB, Sağlık Bakanlığından gerek tanı testleri gerekse kişisel koruyucu malzeme temini yönünden şu soruların yanıtının kamuoyuyla şeffaflıkla paylaşılmasını istedi:

– Test yapılan merkez sayısı arttırılacak mı?
– Salgın durumunda tanı için test sayısı yeterli olacak mı?
– Hastanelere ve ASM’lere kişisel koruyucu malzeme dağıtıldı mı?
– Van gibi sınırdaki illerde influenza benzeri hastalık ve ağır solunum yetmezliği hastalığı sürveyansı yapılıyor mu? Şu anda yapılmıyor ise yapılması planlanıyor mu?

TTB açıklamasında son olarak Sağlık Bakanlığına koronavirüs enfeksiyonu konusunda iş birliği dileklerini ileten bir mektup yazdıklarını hatırlatarak “Maalesef hâlâ bu mektuba yanıt alabilmiş değiliz. Bakanlıktan süreci başta TTB olmak üzere sağlık meslek örgütleriyle paylaşarak yönetmesini ve Meclis’i bilgilendirmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

2395260cookie-checkTürk Tabipleri Birliği: Olası bir salgına hazır mıyız?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.