3. havalimanına 90.000.000.000 TL

Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ihalesi sonuçlandı. İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesinin açık artırmasında 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon euro ile Limak, Kolin, Cengiz, MAPA ve Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi. Ankara Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ihalenin kapalı zarfla verilen ilk tekliflerinde, 25 yıllık kira bedeli olarak IC İçtaş/Fraport 20 milyar euro artı KDV, Makyol 4 milyar euro artı KDV, Limak/Kolin/Cengiz/MAPA/Kalyon OGG 12 milyar 682 milyon euro artı KDV, TAV 9 milyar euro artı KDV teklif etti. Bunun üzerine Makyol İnşaat ihaleden çekilirken, açık artırma 20 milyar euro artı KDV üzerinden başladı.

Açık artırmada ilk pes eden TAV oldu
RAKAM 22 milyar euroyu geçince TAV çekildiğini açıkladı. Daha sonra yarış iki taraf arasında devam etti. Kazanan grup ise 97’nci turda belli oldu. İhale, DHMİ ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın onayından sonra sonuçlanacak.

Finansman sıkıntısı yaşamayız
KİRA bedelinin 25 yıla bölünerek eşit olarak ödeneceğini söyleyen Nihat Özdemir şöyle konuştu: “Finansman modeli şartnamede yer alıyor. Öz sermaye olarak yüzde 20 yatırdık. İhaleye girerken bütün finansman modelleri üzerinde çalıştık, hazırlığımızı yaptık. Zorluk çekeceğimize inanmıyoruz.”

6.3 milyar euroluk garanti
l ŞARTNAMEDE, işletmeciye verilecek 12 yıllık yolcu garantisi gelirlerinin toplamı 6.3 milyar euro olarak belirlendi. l GARANTİ verilen dış hat giden ve transit yolcu gelirlerinin belirlenen yıllık sabit miktarın altında olması durumunda aradaki gelir farkı işletmeciye ödenecek; ancak gelirin bu miktarın üzerine çıkması durumunda gelir DHMİ’ye aktarılacak.

150 milyonluk kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak
l TÜM etaplar bittiğinde İstanbul’un üçüncü havalimanı, 1,5 milyon metrekare kapalı alanı olan, yıllık 150 milyon yolcu kapasitene sahip olacak.
l YENİ havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrakare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak.

l TESİS, tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Şartnameden 1.7 milyon lira
İHALE için 17 firma sartname almıştı. Şartname bedelleri 100 bin lira olarak açıklandı. Yani firmalar sadece şartnameler için 1.7 milyon TL ödedi. 13 firma şartnameyi boşuna almış oldu.

Yatırım tutarı 10 milyar euro
KAZANAN grup adına zafer açıklamasını Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir yaptı. Özdemir konuşmasında şu mesajları verdi: “Herkesin huzurunda açık bir şekilde ihale sonuçlanmış bulunmaktadır. Dünyanın en büyük projesine 4 büyük grup katıldı ve 97 tur sonunda bizim 5 ortak olarak hazırlandığımız Cengiz, Kalyon, Kolin, Limak ve Mapa rekor sayılabilecek bir ihale ile kazandık. İstanbul’da 2 havalimanı olmasına rağmen artık ihtiyacı karşılayamaz noktaya gelmiş bulunmakta. Bu yeni havalimanını 2018 yılı sonunda açacağız. Başarılı müteahhit grupların bir araya geldiği bir ortak girişimiz. Toplam 10 milyar 247 milyon Euroluk yatırım yapacağız. Etap etap projeler hayata geçirilecek.”

Bakanın 10 yıllı bütçesi
YARIŞIN tamamlanmasının ardından salona gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tüm katılımcıları tek tek tebrik etti. Daha sonra açıklamalarda bulunmak üzere mikrofonun karşısına geçen Yıldırım şunları söyledi: “Bunun finans maliyeti, kira bedeli, KDV’sini de koyduğumuz zaman yaklaşık 90 milyar liraya ulaşan bir rakamdır. Bu rakam, bizim 10 yıldır devlet bütçesinden Ulaştırma Bakanlığı olarak aldığımız paradır. Devlet bütçesinden 10 yılda bölünmüş yollar, hızlı trenler, limanlar, terminaller için aldığımız kamu kaynağını yeni İstanbul havalimanı ile tekrar ödemiş oluyoruz” dedi.

15 milyar eurosu nükleere
“ALLAH, havalimanını yapanlara güç-kuvvet versin. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” diyen Bakan Yıldırım, buradan gelecek paranın da nerede harcanacağını açıkladı. Havalimanınından gelecek paranın 15 milyar eurosunun nükleer santral için kullanılabileceğini ifade eden Bakan Binali Yıldırım, kalan miktarın ise Türkiye’nin ulaşım giderleri ve yatırımları için harcanacağını sözlerine ekledi.

1 yıl içinde kazmayı vuracağız
HAVALİMANININ isminin devlet yetkilileri tarafından verileceğini söyleyen Özdemir “En geç 1 yıl içinde kazmayı vurmayı hedefliyoruz. Kazmayı vurmadan önce bütün izinleri alarak inşaata başlayacağız. Çevreye en az zarar verecek bir havalimanı yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
ÖTE yandan ihalenin uzun saatler sürmesi ve katılımcıların öğle yemeği ararsı vermemesi üzerine salonda kumanya dağıtıldı. Toplam 90 milyar liralık ihale için kapışan yatırımcılar, tavuk şiş veya döner, ayran, kadayıf veya baklavadan oluşan kumanyayla öğle yemeğini geçiştirdi.

1381210cookie-check3. havalimanına 90.000.000.000 TL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.