30 Ağustos kutlu olsun

Zafer Bayramı dolayısıyla ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi. Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve askeri erkanın Aslanlı Yol’daki yürüyüşüyle başladı.


Orgeneral Özkök, Atatürk’ün kabrine, üzerinde ”Türk Silahlı Kuvvetleri” yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı ve Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:
”Bu zafer, vatanı işgal altında olan bir ulusun, senin önderliğinde tam bağımsızlık hedefine kilitlenerek olağanüstü yokluk ve güçlüklerle verdiği destanlaşmış bir mücadelenin son halkasıdır.


TSK, yaşadığımız bu gönençli günlere ne zorlukla ulaştığımızın bilincinde olarak, kutsal emanetin olan güzel vatanımızı, kurduğun çağdaş cumhuriyetin temel niteliklerini ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü canı pahasına koruma ve kollamaya devam edecektir.”


30 AĞUSTOS?


Anadolu işgal edilmişti. İzmir merkez olmak üzere Ege’den işgale başlayan Yunanlılar’ın saldırıları artıyordu. Temmuz 1921’de Kütahya ve Eskişehir’i ele geçirdiler. Bunun üzerine TBMM milletvekillerinin çoğunluğu Mustafa Kemal’in ordunun başına fiiilen geçmesini isterdiler. 4 Ağustos’taki gizli oturumda Mustafa Kemal üç aylık bir süre için, TBMM yetkilerini de üzerine alarak başkomutanlıği üstlendi.


Sakarya savaşını yürüttü. (23 Ağustos 1921-13 Eylül 1921) Mustafa Kemal’e bu savaştaki başarısından dolayı Mareşal rütbesi ve “Gazi” ünvanı TBMM tarafından verildi.


Adım adım sona geliniyordu. 26 Ağustos 1922’de Büyük Taaarruz başlatıldı. 30 Ağustos’ta zafer kesinleşmişti. Bunun üzerine Mustafa Kemal ünlü emrini verdi; “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” Türk Birlikleri 9 Eylül’de İzmir’deydiler. 

1024010cookie-check30 Ağustos kutlu olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.