30 bakanlı büyük kabine planı

Taraf Gazetesi’nden Hüseyin Özay’ın iddiasına göre, Davutoğlu’nun CHP ile yaptığı görüşmeden olası koalisyondaki bakanlık dağılımı da çıktı. İddiaya göre, kabinede büyük ortağa 20, CHP’ye 10 bakanlık ile başbakan yardımcılığı verilecek. AKP, Adalet, İçişleri ve Maliye bakanlıklarının küçük ortağa bırakılmasına sıcak bakmıyor.

Özay’ın iddiasına göre AKP ile CHP arasında önceki gün gerçekleşen ve bir saat 40 dakika süren koalisyon görüşmesinin perde arkasından, olası bir büyük koalisyon hükümetinde, bakanlık dağılımının nasıl yapılacağına yönelik ipuçları ortaya çıktı. Buna göre, olası bir AKP-CHP koalisyon hükümetinde büyük bir kabine oluşturulacak. Kabinede 30 bakanlık artı bir başkanlık ve bir başbakanlık yardımcılığı koltuğu bulunacak. Büyük ortağa 20 artı 1 şeklinde koltuk verilecek. Küçük ortak CHP ise 10 bakanlık bir başbakan yardımcılığı koltuğunun sahibi olacak. Bakanlık sayısı icracı bakanlıkların ikiye üçe bölünmesi ile arttırılacak. AKP, Adalet, İçişleri ve Maliye Bakanlığı’na küçük ortağa bırakılmasına sıcak bakmıyor. Sadece, İçişleri Bakanı’nın ortak belirlenmesi gündeme geldi. AKP-CHP koalisyon görüşmesinin ayrıntıları şöyle:

40 DAKİKA GÜVEN SORUNU ELE ALINDI

İş dünyasında, “Grand Koalisyon” olarak nitelendirilen AKP-CHP arasındaki ilk temas, tüm ayrıntıları ile günler öncesinden planlandı. CHP yönetimi, Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümeti geçici hükümet olduğu için karşılamanın genel başkan düzeyinde tutulmasını kararlaştırdı. Bunun içinde görev CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’a verildi. Bir saat 40 dakika süren görüşme büyük ölçüde olumlu geçti. Olumlu hava, taraflara da yansıdı. Ancak, görüşmede “güven sorunu” ana gündem maddesi haline geldi. Görüşmenin 40 dakikası güven unsurunun nasıl sağlanacağına yönelik tartışmalarla geçti. CHP bu çerçevede, olası bir hükümet döneminde, yapılacakların takvime bağlanmasını istedi. AKP ise, takvimden ziyade, icraatlara ilişkin bir taahhüt dönemlerinin oluşturulabileceğini bildirdi.

ALT DÜZEYDE ÇALIŞMA YAPILDI

Görüşmede, AKP-CHP Hükümeti döneminde kabinenin nasıl olacağına yönelik tartışmalara girilmedi. Ancak, iki partinin de heyetleri daha önceden yaptıkları görüşmelerde, kabine konusunda da önemli aşama kaydedildiği görüldü. Bu konuda CHP yönetimine raporda sunuldu. Yani, kabine üyelerinin sayısı, bölünecek bakanlıklar ve CHP’ye verilmesi planlanan bakan sayıları konusunda bir ön çalışma yapıldı. Ve bu çalışma, iki partinin dar ekibi tarafından biliniyor.

CHP’YE 10 ARTI BİR KOLTUK

AKP’nin yaptığı ve henüz üzerinde pazarlık yapılmamış çalışmaya göre, olası bir AKP-CHP Hükümeti’nde büyük bir kabine oluşturulması öngörülüyor. Bu çerçevede, bakanlık sayısı 30 çıkarılacak. Başbakan yardımcılığı ise dörtten bire düşürülecek. Kabinede başbakan ve başkan yardımcısı ile sayı 32 olacak. AKP, 20 artı 1 koltuk, CHP ise 10 artı 1 koltuk alacak. Başbakan yardımcılığı sadece CHP Lideri tarafından istenirse doldurulacak. AKP’den hiç kimse yardımcı olarak atanmayacak. Bakanlıkların sayısı ise, icracı bakanlıkların bölünmesi ile arttırılacak. Örneğin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji, Madenler Bakanlığı gibi isimlerle bölünecek.

ÜÇ BAKANLIĞI AKP İSTEDİ

Alt düzeyde yapılan görüşmelerde CHP, operasyon bakanlıkları olarak bilinen Adalet, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları’nın da durumu masaya yatırıldı. Bu kapsamda, AKP üç bakanlığı da vermek istemedi. Sadece, İçişleri Bakanı’nın birlikte belirlenmesini önerdi. CHP ise, üç bakanlığın paylaşılması gerektiğini düşünüyor. Bu konudaki pazarlıkların çetin geçmes bekleniyor. AKP’nin, tartışma konusu olan dış politikada ise paylaşımı önerdiği öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı’nı kendisinde tutmayı planlayan AKP’nın, AB Bakanlığı’nı ise CHP’ye vermeyi öngördüğü bildirildi. Aynı paylaşımın ekonomi yönetiminde de olacağı öğrenildi.

1457820cookie-check30 bakanlı büyük kabine planı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.