‘5+1’ler, İran’a karşı yaptırımda anlaştı

ABD’nin BM Daimi Temsilci Vekili Alejandro Daniel Wolff, yaptığı açıklamada, varılan anlaşmanın, bu ülkelerin hükümetlerinden de onay alması durumunda bugün BM Güvenlik Konseyi’nin onayına sunulacağını söyledi.

Wolff, ABD’nin İran’a saldırma planı olup olmadığının sorulması üzerine, böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Konseyin diğer 10 üyesiyle biraraya gelen 6 ülkenin daimi temsilcisi, yaklaşık 10 gündür üzerinde çalıştıkları karar tasarısı metniyle ilgili diğer ülkelere bilgi verdiler.

Kısa süren toplantı ardından İngiltere ve Fransa’nın BM daimi temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda, bugün yapılacak BM Güvenlik Konseyi toplantısına ”büyük bir olasılıkla karar tasarısı metniyle geleceklerini” açıkladılar.

İngiltere Büyükelçisi Emry Jones Parry, bugünkü toplantının kısa ama etkili bir toplantı olduğunu belirterek, yarın BM Konseyi’ne sunacakları metin üzerinde ne yapacağına konseyin kendisinin karar vereceğini kaydetti.

Fransa Büyükelçisi Jean-Marc de la Sabliere, bugünkü toplantıda metin üzerinde ayrıntılara girmediklerini, görüşmelerin sürdüğünü ve tasarıyı görüşen 6 ülke temsilcisinin, başkentleriyle görüştükten sonra yarın tasarının son durumunu alacağını dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin mart ayı dönem başkanı Güney Afrika’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dumisani S. Kumalo ise konseyin yarın İran konusunda toplanacağını doğrulayarak, konseyin daimi olmayan üyelerinin de metni tartışacaklarını ve 6 ülkenin sunacağı metni otomatik olarak kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kumalo, bir soru üzerine karar tasarısının gelecek hafta içinde oylanabileceği yorumunda da bulundu.

BM Güvenlik Konseyi, 23 Aralık 2006 tarihinde İran’a, nükleer faaliyetlerini askıya alması için 2 ay süre tanımış, bu ülkeye yaptırımlar öngören bir karar tasarısı kabul etmiş, ancak İran faaliyetlerini durdurmamıştı.

Bunun üzerine bir süredir konseyin daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ile Almanya, İran’a karşı ikinci bir karar tasarısı metni üzerinde çalışıyorlar.


 
 
 
 

 

 

 

1147860cookie-check‘5+1’ler, İran’a karşı yaptırımda anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.