9 liderden demokratikleşme sözü

Ukrayna’da yapılan, Rusya’nın katılmadığı ”Demokratik Tercih Topluluğu” forumuna, Gürcistan, Letonya, Litvanya, Estonya, Makedonya, Moldova, Slovenya ve Romanya devlet başkanlarının yanı sıra Avrupa Konseyi ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan yetkililer katıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko yaptığı açıklamada, ”Burada birleşmek için toplandık, bölünmek için değil” dedi.

Foruma katılan ülke liderleri bu inisiyatifin Kremlin’e karşı düzenlenmediği konusunda ısrar ederken, gözlemciler bu toplantının Rusya’nın bölge üzerindeki etkisini kırma amaçlı yapıldığını kaydettiler.

Küresel Stratejiler Enstitüsü Başkanı Vadim Karasyov yaptığı açıklamada, ”Bu toplantının amacı Rusya’ya karşı bir set oluşturmak ve Rusya’nın eski Sovyet coğrafyalarındaki etkisini kaldırmak” dedi.

Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin de yaptığı açıklamada, ”Biz demokratik tercihimizi yaptık ve sadece bu tercihimizi korumak için birleştik” diye konuştu.

Toplantı sonunda yayımlanan deklarasyonda, yuvarlak masa toplantısı şeklinde olacak daimi bir bölgesel forum oluşturulmasında anlaşmaya varıldığı belirtilerek, ”Bu misyonun bölgesel işbirliğini güçlendirmesini, demokrasiyi geliştirmesini ve insan haklarını korumasını umuyoruz” denildi.

1119580cookie-check9 liderden demokratikleşme sözü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.