90 günlük gözaltıya ret…

İşçi Partili 41 milletvekilinin de tasarının aleyhinde oy kullandığı belirtildi. Milletvekilleri, bu oylamanın hemen ardından tasarıda gözaltı süresinin 28 gün olmasını öngören bir değişikliği ise kabul etti. Bu değişiklik için ise 323 kişi lehte, 290 kişi aleyhte oy kullandı. İngiltere’de şimdiye dek, zanlılar yargı önüne çıkarılmaksızın 14 gün gözaltında tutulabiliyordu.


Bu, Başbakan Tony Blair’in 1997 yılında iktidara gelmesinden bu yana Avam Kamarası’nda aldığı ilk yenilgi sayılıyor. Gözaltı süresinin uzatılmasının yanı sıra, “teröre teşvik” gibi yeni suç tanımlarına da yer veren Terörle Mücadele Yasa Tasarısı, 50’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan 7 Temmuz saldırılarının ardından gündeme gelmişti.


Muhalefet liderleri, terör zanlılarının yargı önüne çıkarılmaksızın 90 gün gözaltında tutulabilmelerini öngören tasarının ‘aşırı’ olduğunu savunmuş, tasarının Müslümanların toplumdan dışlanmalarına yol açağını ve kendilerinden istihbarat sağlanmasının güçleşeceğini ileri sürmüştü.


Başbakan Tony Blair, Avam Kamarası’nda oturum öncesi soruları yanıtlarken, polisin Londra’daki ulaşım sistemini hedef alan Temmuz ayındaki saldırılardan bu yana, ‘terör komplosu’ olarak ifade ettiği iki girişimi engellediğini söylemişti.


Bu konunun ayrıntısına girmeyen Blair, gündemdeki planın gerekli olduğunu ve güvenlik teşkilatlarının isteklerine uygun düştüğünü belirtmişti.


Oylama, parti içinden büyük muhalefetle karşı karşıya olan Başbakan Tony Blair için liderlik sınavı olarak nitelendiriliyordu. 5 Mayıs seçimlerinde üçüncü kez iktidar olmaya hak kazanan Blair, tasarıyı bu dönemin en önemli yasal düzenlemelerinden biri olarak tanımlıyordu.


Blair gözaltı süresinin uzatılmasının, polisin terör tehdidi ile başetmesini kolaylaştıracağını savunuyordu.


Tasarının bir bölümüyle ilgili olarak geçen hafta yapılan oylamada, hükümet ile muhalefet arasındaki oy farkı 66’dan 1’e inmişti.


Bunun üzerine İçişleri Bakanı Charles Clarke, reddedilebileceği endişesiyle gözaltı süresinin uzatılmasıyla ilgili düzenlemeyi geri çekmişti.


Ancak bu konuda İşçi Partisi içinde ve diğer partiler ile bir uzlaşı ortamı yaratmayı umduğunu duyuran hükümet, 90 gün önerisinden geri adım atmamıştı.


Hükümet bunun yerine, uygulamanın 12 ayda bir gözden geçirileceği vaadinde bulunmuştu. İktidarının üçüncü dönemine, parlamento çoğunluğu ciddi oranda erimiş olarak giren Blair’e yönelik parti içi muhalefet bir süredir artıyor. Gözaltı süresinin uzatılmasıyla ilgili oylamayı kaybetmesinin ardından, Blair’in liderliği daha erken bırakması için çağrıların şiddetlenebileceği düşünülüyor.


Tony Blair daha önce, bir sonraki seçimde aday olmayacağını açıklamış, ancak üçüncü dönemi başbakan olarak geçirmek istediğini de gizlememişti. (BBC)

785090cookie-check90 günlük gözaltıya ret…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.