AB, ABD’den gizli CIA uçaklarını sordu

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Londra’da bu akşam düzenlediği basın toplantısında, AB adına Amerikan yönetimine yolladığı mektupta, Washington’dan CIA’nın gizli uçak seferleri hakkında izahat istediğini bildirdi.

Straw, “Mektubum gitti, cevap bekliyorum” dedi ve cevap gelene kadar spekülasyon yapmamak gerektiğini söyledi.

İngiliz Bakan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a mektup yazma kararının, hafta başında yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alındığını kaydetti. ABD’de ve Avrupa’da birçok gazete, CIA’nın terörist olduklarından şüphelendiği bazı insanları gizli uçak seferleriyle Mısır, Ürdün, Fas, Suriye gibi ülkelerde kurduğu işkence merkezlerine götürdüğünü yazmıştı.

Son olarak The Guardian gazetesi, bugünkü sayısında CIA’nın gizli operasyonlarda kullandığı sivil uçakların, 11 Eylül 2001’den bu yana toplam 210 kez İngiliz topraklarından geçtiğini ya da İngiltere’de mola verdiğini yazmıştı.

LIBERTY, DAVA AÇABİLİR

İngiltere’deki insan hakları örgütü Liberty emniyetten zanlıların taşındığı uçakların İngiliz havaalanlarını kullandığı iddiaları hakkında soruşturma başlatmasını istedi. Liberty aksi halde polisi ve hükümeti mahkemeye vereceğini açıkladı.

Örgütün başkanı Şami Çakrabati, iddiaların mutlaka araştırılması gerektiğine dikkat çekti. Çakrabati, “İngiltere bu faaliyet sırasında durak olarak kullanılıyorsa, o zaman bu topraklarda suç işleniyor demektir” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise açıklamasında “Hava sahamızın bu tür bir faaliyet için kullanıldığından haberdar değiliz” ifadesine yer verdi.

CIA’in terör zanlılarını gizli merkezlerde sorguladığı yönündeki iddialar, Avrupa’da büyük yankı ve ciddi kaygı yaratmıştı.

İspanya, İzlanda ve İsveç hükümetleri, CIA’in kullandığı uçakların kendi ülkelerine de iniş yapıp yapmadığını soruşturacaklarını açıklamışlardı.

AB dönem başkanı İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri’nden iddialara açıklık getirmesini istemişti. ABD yönetimi ise şu ana kadar iddiaları ne doğruladı, ne de yalanladı.

1119330cookie-checkAB, ABD’den gizli CIA uçaklarını sordu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.