‘AB ilişkilerinde zorlu bir döneme giriliyor’

Talat, 2006 yılında Türkiye’ye limanlarını Güney Kıbrıs’a açması konusunda baskıların yoğunlaşacağını, ancak Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan izolasyonlar hafifletilmeden kesinlikle limanlarını açmayacağını belirtti.


Bunun sonucunda krizler yaşanacağı öngörüsünde bulunan Talat, bu krizlerin Kıbrıs konusunda hareketlilik yaşanmasına, sorunun çözümünü zorunlu kılmasına neden olacağını belirtti. Talat, ”krizlerin doğru kullanılması” halinde Kıbrıs sorununun çözümlenebileceğini kaydetti


Cumhurbaşkanı Talat, Bayrak Televizyonu’nda yayımlanan Akis programında yaptığı açıklamada, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin Güney Kıbrıs’a limanlarını açmak zorunda oluşu, Kıbrıs sorununun da çözümünü zorunlu kılacak” dedi.


Türkiye’nin 2006’da limanlarını Rumlara açması konusunda çok ciddi tıkanıklık ve kriz çıkabileceğine dikkati çeken Talat, krizin Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler’i ve diğer güçleri harekete geçmek durumunda bırakacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Talat, ”Türkiye limanlarını açacak, ama limanlarını açarken, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunda da ciddi bir azalma ve rahatlama olması gerekir. İzolasyonlar konusunda rahatlama olmadan Türkiye limanlarını açamaz, açmayacak” dedi.


Türkiye’ye baskı yaparak bir yere varılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Talat, şunları söyledi:


”Türkiye Cumhuriyeti baskı altına alınacak, çok yoğun tehditler yapılacak. Belki de geçici dahi olsa müzakerelerin askıya alınması gündeme getirilecek. Bunlar Kıbrıs sorununun çözümünü zorunlu kılacak. Ancak şu da bilinmelidir: 1963’ten 1974’e kadar adada Türk ordusu mu vardı? Türkiye Cumhuriyeti’nin böylesine bir gücü mü vardı? Ama Kıbrıs Türkleri direndi. Tabii ki Türkiye’nin de yardımı vardı. Sonuçta Kıbrıslı Türkler kendi kendilerini yönetmeyi bu ölçüde bile alışmış bir halktı. Bunun gerisine gidemez. Kendi kendini yöneten, kendi yöneticilerini seçen bir halk, bulunduğu konumun gerisine gidemez. Bunu herkesin kavraması lazım. O nedenle Türkiye bir şekilde Kıbrıs Türklerini terk etmeye zorlansa bile, ki ben Türkiye’nin böyle bir şey yapacağına kesinlikle ihtimal vermiyorum, ama sonuç verdiğini var sayalım, Kıbrıs Türkü yalnız kalsa da bulunduğu konumun gerisine gitmez. (Rum Yönetimi lideri Tasos) Papadopulos da, AB de, bunu anlamalı. ABD bunu görüyor. Bir toplum kendi kendini yönetmeye başladıktan sonra geri gidemez.”


 

683810cookie-check‘AB ilişkilerinde zorlu bir döneme giriliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.