‘AB karar alma mekanizması sorunlu’

İslam Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) yıllık toplantısına katılmak üzere New York’ta uçmadan önce Londra’da basın toplantısı yapan Avcı dış politikadaki son gelişmeleri ve New York gezisini anlattı.


Avcı, Suriye ve İtalya ile iyi ilişkiler geliştirerek KKTC’yi dışa açmaya çalıştıklarını belirterek Rum Kesimi’nin bu ülkeleri nota ve eleştiri yağmuruna tuttuğunu söyledi.


“PROAKTİF DIŞ POLİTİKA”


“Dış politikada Rum Kesimi koyduğumuz tuğlaları yıkmaya hazır ve güce de sahip. Onun için durmamalıyız” diyen Bakan Avcı şunları söyledi:


“Dış politikada tıkandığımız yerde farklı yollar izleyeceğimizi belirtmiştik. Suriye Lazkiye’ye deniz yolu seferlerini de bu amaçla başlattık. KKTC’nin Ortadoğu’ya açılan ticari bir köprüsü olacaktır. İtalya ziyaretimizde de parlamentoda Kıbrıs sorunundaki gerçekleri anlatma fırsatı yarattık. Birisi milletvekili iki İtalyanın KKTC vatandaşı olup Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlığı dünyaya anlatmaya çalışması Rum Kesimi’nin tepkisini çekti.”


Avcı, Kıbrıs’ta üçüncü garantör ülke olan İngiltere’yi önemsediklerini vurgulayarak, İngiltere’de lobi faaliyetleri ve Rum Kesimi’ne mesaj iletilmesi için yoğun bir çalışma içindeyiz” dedi.


“AB’DE İÇ SORUN VAR”


AB üst düzey yetkilileriyle son görüşmelerine de değinen Avcı, “AB üyesi ülkelerin çoğu Rum Kesimi’nin tek yanlı AB’ye alınmasının barış sürecini güçleştirdiklerinin farkındalar. Ne yazık ki ikinci bir sorun da karar alma mekanizmalarında ciddi bir sorun yaşamaları… Bu da KKTC’ye verilen sözlerin yerine getirilmesini güçleştiriyor” dedi.


KKTC’nin İKÖ ile ilişkilerinin gelişmekte olduğunu belirten bakan, New York’ta İKÖ ve İtalyan yetkililer ile Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile de ikili görüşmeler yapacağını sözlerine ekledi.


FOTOĞRAF: KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ve KKTC’nin Londra Temsilcisi Dilek Yavuz Yanık


 


 

805470cookie-check‘AB karar alma mekanizması sorunlu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.