AB Referandumu’nda son durum

Ulusal basında yer alan 23 Haziran’daki AB Referandumu tartışmaları ve anketlerine göre, “AB’de kalalım diyenler” at başı önde gidiyor…

Başbakan David Cameron’un, AB’den çıkalım diyen “Brexit”li gençlere yönelik “Geleceğimizi tehlikeye atıyorsunuz” sözü işe yaramışa benziyor.

Başbakan’ın Brexit’lilerin yanısıra Panama Skandalı dolayısıyla da kafası oldukca dumanlı. 2010’da ölen babasının vergi cenneti Panama’da Mossack Fonseca’nın müşterileri arasında olan offshore şirketinde, kendisinin ve eşi Samantha’nın hissesi olduğunu kabul eden Cameron bu hisseleri de başbakan olmadan kısa bir süre önce 2010 yılında yaklaşık 30 bin sterline sattıklarını söylemişti.

Peki Cameron suçlu mu? Offshore şirketleri ve yapılanmaları kullanmak uluslararası hukuku ihlal anlamına gelmiyor ama Türkiye’de dahil bazı ülkeler offshore şirketler aracılığıyla vergiden kaçmayı yolsuzluk kapsamında değerlendiriyor ve vergi cennetlerindeki bu gizliliği etik bulmuyorlar.

Cameron’un itirafı sonrasında; istifa çağrılarının arttığı ve parti içerisinden de tepkilerin yükselmeye başladığı ulusal basına yansıdı.

Neyse biz yine AB Referandumu’na dönersek, ORB’nin telefon anketi, AB’de kalma kampanyasının oylarının küçük ama sonucu değiştirebilecek bir ölçüde arttığını gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 51’i (geçen aydan bu yana yüzde 4’lük bir artışla) AB’de kalmayı destekliyor. “Çıkalım” diyenler ise geçen aydan bu yana yüzde 5 azalarak yüzde 44’e inmiş durumda. Yalnızca yüzde 5’lik bir kısım halen kararsız görünüyor ve bu oran referanduma 10 hafta kalmışken oldukca düşük sayılıyor.

David Cameron’un tekrar başbakan seçilmesine yardımcı olan strateji uzmanı Sir Lynton Crosby, Referandumun sonucunu kararsız olanları ikna etmenin değil destekçileri sandığa gitmeye ikna etmenin belirleyeceği yorumunu yapıyor.
Her iki konuyu birleştirirsek, Cameron iki badire atlatması gerekiyor. Panama ve Referandum… İlkini geçer ikincisine takılırsa istifa etmek zorunda kalabilir. Bana göre AB’ye şantaj yapayım derken referandumun hayalden gerçek olmasına neden oldu. AB’den çıkalım diyenler kazanırsa Cameron’un işi de biter.

Londra’nın muhafazakar Belediye Başkanı Boris Johnson, satrançda bu olasılığı gördüğü için “AB’ye Hayır” diyerek Cameron’a alternatif oldu. Seçim kazanmış bir başbakanı ancak bu yolla koltuğundan edebileceğini düşünen Johnson’un o koltuğa oturma olasılığı her zamankinden yüksek görünüyor.

AB kampanyalarının kavgasız, akıl oyunlarıyla yürütülmesi “ince İngiliz siyaseti”nin bir özelliği demeli…

Unutmadan… AB’den çıkalım diyenlerin bir argümanı da AB’nin Ortadoğu ve göçmen politikasından dolayı terörün de Avrupa’ya dolayısıyla BK’ye de ithal edildiği varsayımı… Sanki AB’den çıkılınca BK terörden kurtulacak? Bu argümana katılmak mümkün değil tabii.

MÜZEYYEN’İ ARIYORUZ

Geçen Temmuz’dan buyana kendisinden haber alınamayan Müzeyyen Kaygısız’ı (52) kardeşleri arıyor… Uzun yıllardır Londra’da Haringey bölgesinde yaşayan Kayseri kökenli Kaygısız, demokrat kişiliği ve toplumsal duyarlılığı ile tanınıyor. Benim de arkadaşım olan Kaygısız’ın bir an önce bulunması için yerini yurdunu bilen varsa e-posta atmalarını rica ediyorum. Türkiye’deki kaygılı ailesi iyi haberlerini bekliyor.

1085000cookie-checkAB Referandumu’nda son durum
Önceki haberSchubert ve Şevki Bey ile kesişen noktalar
Sonraki haberÖzel hastane soyup soğana çeviriyor
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.