AB ve Avrupa konusunda bilgi kirliliği

1998 yılının Kasım ayında AP milletvekili olarak gittiğim Brüksel’de gerek 2004 yılının Temmuz ayına kadar vekil olarak, gerekse ardından altı ay “TURBO’da” geçen zamanımda ve Ocak 2005’ten Eylül 2007’ye kadar Hessen Başbakanlığı hizmetinde yani kısacası dokuz yıllık bir Brüksel Deneyimi süresince gözlemlediğim en çok sorun yaratan konu “bilgi kirliliği” oldu. AB raporlarında bazen “olacak iş değil, bu saçma sapan iddia da nereden çıktı” sorusunun cevabında bir TC vatandaşını bulmak zor olmazdı.

Hiç unutamadığım üç olayda benim de “bilgi kirliliği” nedeniyle çok başım ağrıdı.

AB ülkelerinde ulusal düzeylerde örgütlü Alevi federaszonları Avrupa’da bir çatı oluşturmak istediklerinde o dönemde Alman SPD Grup Başkanı olan arkadaşım Martin Schulz ile birlikte bu önemli olayın organizasyonunu üstlendik ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Avrupa Parlamentosu salonlarında kuruldu. O dönemde TC’nin AB nezdinde Büyükleçisi olan Nihat Akyol da kalktı AP’nin o dönem başkanı olan bir Fransız Bayan Milletvekili’ne bir mektup yazarak beni şikayet etti. İddiasına göre ben AP’suna PKK’lıları doldurmuştum. Bu mektup gereksiz yere epey baş ağrıttı.

Bir “AP ve TBMM KPK Toplantısı’nda” ise CHP miletvekili Onur Öymen kalktı ve “duyduğuna göre Komiser Verheugen’in Belçika Parlamentosu’nda yaptığı bir konuşmada kabul edilemez açıklamalar yapmasını” protesto etti. Hepimiz şaşırdık. Özellikle Almanca konuşan milletvekilleri Verheugen’in elimizde olan konuşmasını defalarca okuduk ama Sayın Öymen’i çok kızdırsan cümleleri bulamadık. O da aslında bilgi kirliliği kurbanı olmuştu. Bir kelime Almanca bilmeyen ama Almanca yapılan bir konuşma ile ilgili “saçma iddiaları kaleme” alan “Ergenekon kafa yapısına sahip olmakla” tanınan ve de sonradan lokantacılık da yapan bir gazeteci ortalığı karıştırıvermişti. Söz konusu gazetecinin Brüksel’de görev yaptığı süre içinde Türkiye!ye çok sayıda “AB karşıtı” “kasıtlı manşetlik haber” üretilerek yollandı.

Aynı gazeteci benim “AP’de PKK’lıları buluşturduğum” manşetini attırdı. Hiç unutmam o sıralarda Hürriyet’te k yazan Fatih Altaylı “ayıptır, Ozan Ceyhun’u sevmek zorunda değilsiniz ama onun PKK’lı olduğunu da yazamazsınız” şeklinde tepki vermişti.

Türkiye – AB ve yakınen izlediğim Türkiye – Almanya arasındaki ilişkiler “bilgi kirliliğinden” çok çekti. Maalesef bu hala devam ediyor. Hele şimdi kendilerini “AB uzmanı” diye tanımlayan bazı kişiler bu alanda “para kazanılabileceğini de” keşfettiğinden “hibe programları” konusunda acımasız “bilgi kirliliğine” neden olmaktalar. “Size AB Fonları’ndan destek bulacağız” vaadiyle ortalıkta gezenlerden geçilmiyor şu sıralar! Bazen böylelerini dinlerken yüzleri kızarmadan “nasıl palavralar anlatabildiklerini” hayretle izliyorum.

Brüksel’de Türkiye’yi AB konusunda objektif olarak bilgilendirmek amacıyla çok başarılı gazetecilik yapan dostum Vakur Kaya’nın www.abhaber.com sitesinde çıkan açıklamayı okuyunca hiç şaşırmadımç Vakur bu konuda “bir roman” yazabilir. Size o açıklamadan bazı satırları sunuyorum: “…Yaklaşık 9 yıldır Türkiye AB ilişkilerine katkı koyan ABHaber, son günlerde Türkiye’de gündeme getirilen 2009 AB Türkiye raporu ile ilgili zorunlu açıklama yapmak zorunda kaldı….2 Eylül’de bir medya organı tarafından 14 Ekim’de Avrupa Komisyonu tarafından açıklanması planlanan (bu tarihin azda olsa değişme ihtimali bulunuyor) 2009 AB Türkiye İlerleme Raporu’nun taslağının ele geçirildiği haberleri sonrası ABHaber’in telefonları susmadı… Türkiye’nin en büyük gazetelerinden birisi olmayan rapor taslağını AB diplomatik kaynaklarından aldık diye yayınlaması dikkat çekti…Maalesef 40 yıldan fazla süren Türkiye-AB süreci işte böyle tahrip ediliyor.Bilmeden anlamadan yalan yanlış haber yapanlar ellerinde olmayan raporları yayımlayanlar sürece büyük zarar verdi….Ortada ne taslak açık ifadeyle ‘birinci taslak rapor’ vardı…”

İşte böyle! Aslında bu bilgi kirliliğine karşı bir “AB Medyayı ve Lobicileri Takip ve Kamuoyunu Bilgi Kirliliğinden Koruma Ajansı” hiç fena olmazdı. Ancak AB Komisyonu son yıllarda o kadar çok ajans kurdu ki bu işin de ciddiyeti kaçtı. AB Başmüzakerecisi ve Devlet Bakanı Egemen Bağış dostum korkarım bilgi kirliliği nedeniyle daha çok açıklama yapacak “taslağın taslaklarının taslağı” hakkında!

1617270cookie-checkAB ve Avrupa konusunda bilgi kirliliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.