AB ve Çin tekstilde anlaştı

Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre, Çin’in yerel saatle gece yarısına (TSİ 19.00) dek AB’ye ihracatına sınırlama getirmeyi kabul etmesi gerekiyordu.

Diplomatlar anlaşmaya göre, Çin 10 tekstil ve giyim ürünü için ihracat artışını yılda yüzde 12,5 ile sınırlı tutmayı kabul ettiğini bildiriyorlar.

Bu rakam bir uzlaşma formülü bulunduğunu gösteriyor. Çünkü AB’nin talebi Çin’in en tartışmalı iki kalem olan tişört ve keten ipliğinde ihracat artışını yüzde 7,5 ile sınırlı tutmasıydı. Bu uygulama, 2008 sonuna kadar geçerli olacak.

AB Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Peter Mandelson ve Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai Şangay’da gün boyu kriz görüşmeleri yaptı.

Görüşme programda öngörülen sürede tamamlanamadı ve gecenin ilerleyen saatlerine dek devam etti.

 AB’YE İHRACAT ARTIŞI

AB, Çin’in tekstil ticaretinin Avrupa pazarlarına akışıyla Avrupalı üreticilerin rekabet edemeyecek durumda kalmasından kaygılı.

Çin ise Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ticaret kurallarını ihlal ettiğini savunuyordu.

Mandelson, görüşmeler ardından yaptığı açıklamada, adil bir anlaşmaya varıldığını, bu şekilde hem Avrupa’nın hem de gelişmekte olan dünyanın tekstil sektörlerine nefes alma imkanı verileceğini söyledi.

İhracatı katlanan tekstil kalemlerine ek olarak, AB’ye Çin’den ayakkabı ihracı da bu yıl içinde neredeyse yüzde 700 arttı.

Benzer kaygıları Amerika Birleşik Devletleri de paylaşıyor.

Hatta ABD yedi kalemde kendisini koruma gerekçesiyle Çin mallarına kota koydu.

AB ve Çin arasında iplerin daha da gerilmesi, Pekin yönetiminin pazarlarını açma konusunda misillemeye girişme tehdidini uygulamasına yol açabilirdi.

Böyle bir senaryo ise dünya ticaretindeki akışı sekteye uğratacak bir gelişme olarak değerlendiriliyordu.

KUR KAVGASI

Çin’in dünya pazarlarından baskı gördüğü yegane konu tekstil de değil.

Pekin’in kurlarını da dalgalanmaya bırakması talep ediliyor.

Bu talep, büyük olasılıkla Londra’da bir araya gelecek sanayileşmiş sekiz ülkeden oluşan G-8 Grubu’nun maliye bakanları toplantısına katılacak olan Çin Maliye Bakanı Jin Renking’e de iletilecek.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin’i para biriminin değerini kasten düşük tutarak Çin mallarına uluslararası pazarlarda haksız avantaj sağlamakla suçluyor.


1108460cookie-checkAB ve Çin tekstilde anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.