ABD, Afganistan’da İngiliz planını bozdu

İki İngiliz askerinin dün Afganistan’ın güneyindeki Helmand eyaletinde, Taleban milisleri ile girdikleri çatışmada ölmesi de İngiliz basınında geniş yer bulan konular arasında yer aldı. Bölgede bir ay içinde ölen İngiliz askeri sayısı beşe çıkması basında bölgenin giderek kötüleştiği yorumlarına da neden oldu.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian gazetesi, yeniden imar için bölgeye giden İngiliz askerlerinin kendilerini bir savaşın içinde bulduğunu belirtti…


ABD OPERASYONU İŞİ BOZDU


Manşetten verilen haberde ayrıca İngiltere’nin bu durum karşısında Helmand eyaletindeki asker sayısını arttırabileceği belirten gazetenin, Taleban’ın yükselişine ilişkin analizi ise şöyle:


“Batılı generaller yakın zamana kadar örgütten ‘Taleban artıkları’ diye söz ederlerdi. Ancak bu tabir artık buharlaşmış durumda. Son altı aydaki çatışmalar, iyi silahlanmış ve örgütlenmiş, morali yüksek, ölmekten korkmayan bir güç izlenimi doğurdu.


Öldürdükleri her bir Afgan ya da yabancı asker için, onlardan da 20 kişi gidiyor. Ancak gelmeye devam ediyorlar. Amerikan ordusu bölgeyi Taleban’dan temizlemek üzere dört eyalette, 10 bin askerin katılımıyla büyük bir operasyon düzenledi.


Yazın çok kanlı geçeceğini tahmin ediyor, ancak başarıya ulaşacaklarını umuyorlar. Ne var ki bu operasyon Amerikalılardan farklı bir tutum sergileyerek, bölgede halkın güvenini kazanmaya hazırlanan İngilizlerin planlarını bozmuşa benziyor.”


AFGANİSTAN?


Nüfus: 24 milyon (BM 2003)
Başkent: Kabil
En yaygın dil: Peştuca, Dari (Farsça)
En yaygın din: İslam
Ortalama ömür: Erkeklerde 43, kadınlarda 43 yıl (BM)
Para birimi: 1 Afgani = 100 pul
Başlıca ihraç ürünleri: Meyve ve kabuklu meyveler, halı, yün, haşhaş /afyon
Ortalama yıllık gelir: bilinmiyor
İnternet uzantısı: .af
Uluslararası telefon kodu: +93


 


 


 

792480cookie-checkABD, Afganistan’da İngiliz planını bozdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.