‘ABD düşmanlığı 2 nesil düzeltilemez’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Daily Telegraph’a yazan Ahmed Rashid “Gönüller ve akıllar için verilen savaşı kaybetme” başlığıyla, 11 Eylül saldırıları sonrası küresel düzeyde başlatılan daha önce eşi görülmemiş güvenlik ve istihbarat operasyonlarını anlattı.

Rashid bu operasyonlarla Batılı ülkelerin topraklarında çok sayıda terör saldırısının önlendiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Ancak Irak’taki savaşla, Amerika ve İngiltere’nin Lübnan’daki savaşa desteği sonrası Müslüman Dünyası’nda Amerikan karşıtlığı daha önce görülmemiş düzeye ulaştı. Bu da, gelecekte istihbarat operasyonlarını sınırlandırabilir. Bazı Amerikalı diplomatlar, Müslüman Dünyası’nda, Amerika’nın imajını tersine çevirmenin bir ya da iki nesil alacağını kabul ediyor.”

“GENÇLER ÖLMEYE HAZIR”

The Financial Times’ın yorum-analiz köşesinde de Stephen Fidler, gelinen noktada giderek daha fazla gencin İslam adına ölmeye hazır olduğunu öne sürdü.

Fidler “Son iki yılda El Kaide’yle bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınanların ortalama yaşları 22. Oysa bu rakam birkaç yıl önce 26’ydı” diye yazdı.

Yine yorum-analiz köşesinde Edward Alden ise yazısının başlığında “Kaygı yaratan nafile 5 yıl” diyerek şu karşılaştırmayı yaptı:

“Pearl Harbour’a yönelik Japon saldırısından beş yıl sonra Amerika, Asya ve Avrupa’da düşmanlarını hem yenilgiye uğratmış, hem de işgal etmişti. Winston Churchill’in Soğuk Savaş’ın yaklaştığı uyarısında bulunmasından beş yıl sonra da Amerika NATO ittifakını oluşturmuş ve Sovyetler Birliği’ni sınırlayıp mağlup etmeye yönelik bir strateji oluşturmuştu. Ancak radikal İslamcılara yönelik savaşın başlamasından beş yıl sonra Amerika Afganistan ve Irak’ta batağa saplandı. Ayrıca Amerika her açıdan, büyüyor görünen bir düşmanla umutsuz bir savaşa girişti.”

 

1136380cookie-check‘ABD düşmanlığı 2 nesil düzeltilemez’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.