ABD, Çin, Rusya! Kırgızistan’a karışma!

Seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla muhalefet taraftarlarının Cumhurbaşkanı Askar Akayev’in istifasını isteyen gösterileri giderek büyümüş ve silahlı çatışmalara dönüşmüştü.

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi FT, “Orta Asyalı seçmenlerin artık hileli seçimleri hoşgörmeyeceği. Askar Akayev, hatasını kabul edip usülsüzlüğün en bariz olduğu yerlerde seçimi tekrarlamalı. Moskova, Washington ve Pekin’in şimdi yapabileceği en iyi şey ise arkalarına yaslanıp bir şey yapmamak, sonuç ne olursa desteklemek. Yeni büyük bir oyun kimsenin çıkarına olmaz.” yorumunda bulundu.

Gazete, Kırgızistan olaylarını da şöyle tahlil etti:

“Gürcistan ve Ukrayna’da yaşanan demokratik devrimlerden etkilense de durum farklı. Kırgız muhalefeti başkentten uzaklarda ülkenin de kuzey ve güney arasında daha dağınık ve siyasi-etnik olarak bölünmüş durumda. Kırgızistan’daki sokak protestolarından alınacak ilk ders Orta Asyalı seçmenlerin artık hileli seçimleri hoşgörmeyeceği.”

İKİ BÜYÜK ŞEHİR ELLERİNDE
Kırgızistan’da kriz devam ederken, Cumhurbaşkanı Akayev istifa yerine muhalefetle diyalog kuracağını açıkladı. Cumhurbaşkanı bir adım daha atarak İçişleri Bakanı Bakırdin Subanbegov ile Başsavcı Miktibeg Adildayev’i görevden aldı.

Ajans haberlerine göre; ikinci büyük kent Oş kentindeki tv binası ve havayolları gibi stratejik yerler muhaliflerin işgalinde bulunuyor. Muhalifler güneydeki diğer büyük kent Celalabad’ı da ellerinde tutmayı sürdürüyor.

MEDYA’NIN YORUMU
FT’nin yanısıra İngiltere’nin ulusal gazetelerinden merkezdeki The Independent ve sol eğilimli The Guardian da şu yorumlarda bulundu:

The Independent: Kırgız Cumhurbaşkanı Akayev’in ‘lale devrimi’ olarak nitelenen bir darbe girişimi ile karşı karşıya. Ülkenin içinde bulunduğu konum ‘iç savaş’ olarak nitelenmese bile şiddetli çatışmalara doğru gidiyor…

The Guardian: Akayev, dış güçlerin provokasyonu diye nitelendirdiği eylemlere karşı güç kullanmama vaadinde bulundu. Gürcistan Devlet başkanı Mihail Saakaşvili de gerginlikte arabulucu olmayı önerdi.

1101570cookie-checkABD, Çin, Rusya! Kırgızistan’a karışma!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.