ABD şirketleri mercek altında

Kırgızistan’daki olaylardan cesaret alan Kazakistan muhalefeti ise, büyük önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i düşürebileceğini umuyor.

ŞİRKETLER KISKAÇ ALTINDA

Kırgızistan’dan sonra sıranın kendisine gelmesinden endişelenen Kazakistan yönetimi, ülkede faaliyet gösteren Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirketlerin kayıtlarını incelemeye aldı. Kazakistan’da yetkililer son birkaç haftadır, ülkede faaliyet gösteren ABD kuruluşlarının ve diğer yabancı örgütlerin kapısını çalıyor.

Başsavcılık yetkilileri, vergi dairesi görevlileri ve mali polis memurları, Kazak siyasi partilerine para verip vermediklerini saptamak amacıyla, çoğu ABD merkezli 30’dan fazla kuruluşun kayıtlarını inceliyor. Kazakistan’da siyasi partilerin yabancı kaynaklardan mali yardım alması yasak.

ŞİRKETLER: MASUMUZ

Sağlık ve eğitim alanında çalışan, aynı zamanda demokratik yönetim anlayışını teşvik eden bu kuruluşların çoğu, ABD Uluslararası Kalkınma Kurumu (US-AID) tarafından finanse ediliyor. US-AID inceleme ve soruşturmalar nedeniyle işlerini yapamaz hale geldiklerini belirterek ülkedeki ABD sivil toplum örgütlerinin siyasi faaliyete karışmadıklarını açıkladı.

Şubat ayında da, Kırgızistan’daki tartışmalı seçimler ardından protesto hareketleri yükselince, o sırada devlet başkanı olan Askar Akayev, yabancı kuruluşları ülkede istikrarsızlık yaratmaya çalışmakla suçlamıştı. Kırgızistan’da yaşananlardan sonra Kazakistan yönetiminin de hiçbir şeyi şansa bırakmayacağı yorumu yapılıyor.

1103640cookie-checkABD şirketleri mercek altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.