ABD istedi pasaportlar değişiyor

Bakan Rotfeld, Vashington’a yaptıgı resmi ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Polonyalıların ABD’ye vizesiz girmeleri için Vashington’daki kongre üyeleri ve bazı yetkililerle görüşmeler yaptığını,Polonyalılara viza uygulamasının kısa bir süre sonra sonbulacağını söyledi.

Polonyalıların ABD’ye daha kolay ve güvenli bir şekilde giriş çıkıs yapmalar için “Biometrik Pasaport” uygulamasına geçileceğini söylen Rofeld, Hükümetin “Biometrik Pasaport” uygulamasını öncelikli olarak ele alması ve bir an önce uygulamaya başlanılması gerektiğini vurguladı.

Polonyalı üst duzey diplomatlarda “Biometrik Pasaport” uygulamasına sıcak baktıklarını dile getirdiler.


Biometri nedir?
Biometriyi kısaca bir kişinin biyolojik anlamda tanımlanması olarak anlatabiliriz. Aslında bu kavram çok yeni değil. Yüz yılı aşkın bir süreden beri kullanılan “parmak izi” de biometrik bir yöntem. Ama işin içine teknolojinin de yardımıyla son kullanıcıya yönelik kimlik belirleme uygulamaları girince durum çok daha farklılaşıyor. Yakın bir zamanda uygulamalarıyla sık sık karşılaşacağımız diğer biometrik yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz: – İris ve retina tarama, – El geometrisi, – Ses, – İmza tanımlama, – Yüz tanımlama


Nasıl işliyor?
Biometrik uygulamaları için birbirinden farklı yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemler içinde en sık karşılaşilan parmak izi ve iris tanımlama. Parmak izini tanımlayan klavye ve farelerin üretilmesi de uygulamaların yaygınlaşmasını sağlıyor.

İris tanımlama iki seneden bu yana Bilişim fuarında uygulanıyor. Biometrik uygulamaların temeli aynı: Parmak izinin ya da iris yapısının taranarak, daha önceden belirlenmiş veritabanına göndermek, bu veritabanına gönderilen tanımın doğrulanarak onay verilmesi ya da onay verilmemesi olarak da işlemi sonuçlandırmak.

Uzmanlar bir süre sonra bilgisayarlardaki güvenliğin biometrik uygulamalarla sağlanacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Aynı şekilde kredi kartlarıyla ya da İnternet üzerinden alışverişin biometrik uygulamalarla yapılabilecek.

1108030cookie-checkABD istedi pasaportlar değişiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.