ABD istihbaratını ikiye katlıyor

11 Eylül saldırıları sonrası Afganistan ve Irak savaşında istihbarat faaliyetlerine ağırlık vermeye başlayan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, denizaşırı bölgelerde görevlendirmek için ajan sayısını 1600’e çıkarma kararı aldı.

Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, Pentagon’un istihbarat faaliyetlerini yürüten Savunma İstihbarat Ajansı’nın (DIA) bünyesinde görev yapacak ajanlar, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından eğitilecek.

Gazete adını vermediği üst düzey bir ABD yetkilisine dayandırdığı haberinde, daha önce Afganistan ve Irak savaşına odaklanan Savunma İstihbarat Ajansı’nın denizaşırı faaliyetlerini genişleteceği belirtildi.

İstihbarat faaliyeti yürütecek ajan sayısını 1600’e çıkarmayı hedefleyen Pentagon’un hedefinde ise, Çin, İran, Kuzey Kore ve Afrika’daki İslamcı örgütler var.

Washington Post’un haberinde, Afganistan ve Irak savaşı sonrası, Pentagon’un istihbarat önceliklerinin artık Afrika’daki İslamcı örgütler, Kuzey Kore ve İran’dan yapılan silah transferleri ve Çin ordusundaki askeri modernizasyon olacağı iddia edildi.

Savunma İstihbarat Ajansı direktörü General Michael T. Flynn, kısa bir süre önce verdiği bir konferansta faaliyet alanlarını genişletme kararını “ulusal güvenlik” nedeniyle aldıklarını açıklamıştı.

İŞBİRLİĞİ KARARI PANETTA VE PETRAEUS’TAN
Pentagon’un istihbarat birimi Savunma İstihbarat Ajansı, şu anda 500 olan ajan sayısını kısa süre içerisinde 1600’e çıkaracak. Projeyi üst düzey Pentagon yöneticisi Michael Vickers üstlenecek.

Pentagon ile CIA’ın bu alanda işbirliği yapması kararını ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve CIA’daki başkanlık görevinden istifa etmek zorunda kalan David Petraeus’un verdiği belirtildi.

1365600cookie-checkABD istihbaratını ikiye katlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.