ABD liderleri dinledi mi?

Guardian gazetesinde yayımlanan ve 2006 yılının Ekim ayına dayanan gizli bilgi notuna göre, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in, başka bir ABD bakanlığından 200’ü aşkın önemli telefon numarasının ulaştırılması sonrası, telefon dinlemeye başladı.

Amerikalı eski istihbarat görevlisi Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelere dayandırılan habere göre gizli bilgi notu, NSA’in, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’daki kıdemli yetkilileri fihristlerini paylaşma konusunda cesaretlendirdiğini, bu sayede kurumun önde gelen yabancı politikacıları izleme sistemlerine dahil edebildiğini ortaya koyuyor.

Guardian bu gelişmenin, ABD’yi telefonunu dinlemekle suçlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaşanan gerginliği daha da artıracağına işaret ediyor.

Belge, elde edilen yeni telefon numaralarının, kurumun izleme sistemine ekleyecek yeni bağlantılar keşfetmesine yardımcı olduğunu da ekliyor.

Ancak belge, söz konusu telefon numaralarını dinleme faaliyetlerinin “pek kayda değer istihbarat sunmadığının” da altını çiziyor.

MERKEL’İN TEPKİSİ

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, telefonlarının dinlenmiş olabileceği haberlerinin ortaya çıkması sonrası Fransa ve Almanya olarak ABD ile casusluk meselesini görüşmek üzere bir girişim başlattıklarını açıkladı.

Merkel, karşılıklı güven bir defa sarsılırsa, istihbarat alanında işbirliği yapmanın daha da güçleşeceğini ifade etti. Almanya Başbakanı, ilerleme kaydedebilmek için bir yerden başlamak istediğinin altını çizdi.

Beyaz Saray sözcüsü, ABD’nin istihbarat faaliyetlerine ilişkin her iddia ortaya atıldığında açıkça yorum yapmayacağını, ancak istihbarat toplama tekniklerini değerlendirmekte olduklarını duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin telefonlarını dinlediği iddialarına gönderme yaparak dostların birbiri hakkında casusluk yapmasının tıklayın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği liderler zirvesi için Belçika’nın başkenti Brüksel’e gelen Merkel, dost ülkeler arasında güvenin gerekli olduğunu ve ABD ile yeniden güven ortamının oluşturulması gerektiğini belirtti.

1399720cookie-checkABD liderleri dinledi mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.