ABD, Müşerref-Butto anlaşmasından yana

Eski başbakan Benazir Butto 14 Eylül’de ve yine Müşererf’in devirdiği eski başbakan Navaz Şerif 10 Eylül’de İslamabad’a geri dönmeyi planlıyor…
 
BUTTO’NUN DÖNÜŞÜ

Bugün basın toplantısı düzenleyen Butto, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile devam eden “iktidar paylaşımı” müzakerelerinde henüz anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Butto buna rağmen sürgün hayatına son vermek istediğini ve Pakistan’a döneceğini belirtti. Butto’nun partisi ise olası dönüş tarihini 14 Eylül olarak açıkladı.

Müşerref ve Butto arasında devam eden pazarlıklarda, taraflar arasında ittifak kurulmasının şartları ele alınıyor. Müşerref hem cumhurbaşkanlığına yeniden seçilmek hem de genelkurmay başkanlığı görevine devam etmek isterken, Butto Müşerref’in sene sonunda ordu komutanlığından ayrılmasını ve kendisinin başbakan olmasının önündeki hukuki engellerin kaldırılmasını istiyor.

Müşerref, baskı altında olduğu ve eski başbakanlardan Butto ile iktidarını paylaşmak zorunda olduğu yolundaki iddiaları ise, iki gün önce reddetmişti. Pakistan basınında yer alan haberlere göre, eski Başbakan Benazir Butto, Cumhurbaşkanı Müşerref ile yaptığı gizli görüşmelerde iktidarın aralarında paylaşılmasına yönelik bir formül gündeme getirdi.

General Müşerref bu yılın sonunda düzenlenmesi öngörülen seçimde, tekrar seçilmesi için destek arayışında olduğu söyleniyor.

NAVAZ ŞERİF MEYDAN OKUYOR

Pakistan’daki seçime hazırlık pazarlıkları İngiltere basınında da geniş yer buldu.

The Daily Telegraph, darbeyle iş başına gelen Devlet Başkanı Müşerref ile sürgünde yaşayan eski başbakanlardan Benazir Butto’nun ittifak haberlerine, Navaz Şerif’in meydan okuduğunu yazdır.

Navaz Şerif, General Müşerref’in 1999’da görevden indirdiği zamanın başbakanı. Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin lehinde çıkardığı karar ardından, sürgün günlerinin bitmesine az kaldı.

Gazete, 10 Eylül’de İslamabad’a geri dönmeyi planlayan Navaz Şerif’in, eski siyasi rakibi Butto ile şu anki askeri lider arasında bir anlaşmaya varılmasına izin vermeyeceğini söylediğini aktardı.

ABD VE İNGİLTERE İTTİFAKI DESTEKLİYOR

Ama Daily Telegraph’a göre, hem Washington’un hem de Londra’nın gönlünden geçen, Benazir Butto ile Pervez Müşerref arasında bir ittifakın kurması… Gazete, İngiltere ve ABD’nin 2002 yılından beri Pakistan’da bir Butto-Müşerref koalisyonu oluşturmaya gayret ettiğini yazdı.

The Daily Telegraph’a göre bu tercihin arkasında, Pakistan’da artan radikal İslamcılığa karşı geniş tabanlı laik bir hükümet oluşacağı beklentisi yer alıyor.

 

1157000cookie-checkABD, Müşerref-Butto anlaşmasından yana

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.