ABD, nükleer eleştirilere sessiz

MESUT AKIN / TARAMA TERCÜME – Nükleer silahsızlanmaya imza atan 180den fazla ülke temsilcisi anlaşmanın durumunu ele almak için New York’ta BM’de bir araya geldi.

1 ay sürecek görüşmelerde üye ülkelerin Avrupa’daki ABD nükleer silahları da dahil tüm kısa mesafeli nükleer taktik silahların ortadan kaldırılması ya da azaltılması çağrısında bulunması bekleniyor.

2005 başlarında Doğal Kaynakları Savunma Konseyi adlı  çevreci araştırma merkezi ( thinktank)  ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahları üzerine yaptığı araştırmayı  yayınlamış ve bu raporunda ABD’nin hala Türkiye’de dahil tüm Avrupa ülkelerinde 480 nükleer silah  bulundurduğunu öne sürmüştü. Rapora göre Türkiye’de halihazırda hepsi de İncirlik te olmak üzere 90 nükleer silah bulunuyor.

ABD’nin Avrupa’daki nükleer başlıklı silahları NewYork Times ve  İnternational Herald Tribün’de yayınlandıktan sonra nükleer karşıtları Kuzey Kore ve İran’a baskı yapan ABD’nin ikiyüzlü politika izlediği savıyla anti-nükleer kampanyalarına hız vermişti.

RAPORA TEPKİLER
ABD medyasına göre ABD komutanı general James Jones’ta nükleer silahların Avrupadan çekilmesini destekleyenler arasında yer alıyor. Raporu kaleme alan  Hans M. Kristensen ABD’nin nükleer silahları konusunda Hollanda, Almanya ve Belçika Dışilişkiler komisyonu üyelerine aydınlatıcı bilgiler verdi. Alman Dışişleri Bakanı  silahların kaldırılmasına yakın ilgi gösterdi.

Bir başka sürpriz karşıçıkımda NATO’nun ve AB’nin merkezine ev sahipliği yapan Belçika’dan geldi. Belçika Senatosu ABD nükleer silahlarının kaldırılması çağrısında bulundu. 22 Mart 2005 de Belçika Senatosu Dışilişkiler komisyonu’nun Belçika ve diğer Avrupa ülkelerinden  ABD nükleer silahlarının kaldırılma isteğine 21 Nisan’da  Senato tam destek verdi.

Alman Liberal Partisi de  nükleer silahların kaldırılmasını isteyenler kervanına katıldı. 14 Nisan 2005 de Alman Liberal Partisi  ABD nükleer silahlarının Almanya’dan  çıkartılması için bir karar alınması önerisinde  bulundu. Meclis  öneriyi ayrıntılı tartışmak üzere Meclis Dışilişkiler Komisyonuna gönderdi.

Der Spiegel de yayınlanan  anketlere göre; Almanların yüzde  yetmişdokuzu  ABD nükleer silahlarının Almanya’dan çıkarılmasını istiyor. 2 Mayıs’taki bu sonuç  Almanya’da  ulusal  çapta bir tartışmanın da başlamasına yol açtı.  Aynı gün Dışilişkileri Bakanı  Joschka Fischer New York’ta BM’de  yaptığı konuşmasında “Almanya’nın tüm taktik nükleer silahların  kaldırılması ya da azaltılmasından yana olduklarını belirtti.

Bütün bu tepkilere sessiz kalan ABD’de adı belirlenemeyen bir diplomat International Herald Tribüne’e verdiği demeçte “ABD’nin Avrupa’da bulunan nükleer silahları çekmeyeceğini “ belirtti .

İLGİLİ HABER: Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!

1107010cookie-checkABD, nükleer eleştirilere sessiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.