ABD İranlıları serbest bıraktı

Gelen haberlere göre, İranlıların serbest kalması, Irak hükümetinin araya girmesinin ardından gerçekleşebildi.

Görgü tanıkları, Amerikan askerlerini dün gece geç saatlerde Bağdat’ta Sheraton Otelden bir grubu gözleri bağlı, elleri kelepçeli bir şekilde çıkarırken gördüklerini söylüyor.

Bazı askerlerin de, ellerinde çantalar, bir evrak çantası ve bir dizüstü bilgisayar çantasıyla çıktıkları belirtiliyor.

İran Büyükelçiliği’nden bir sözcü BBC’nin sorularını yanıtlarken, tutuklananların İran Enerji Bakanlığı’ndan bir heyet olduğunu söyledi.

Bu kişilerin Irak hükümetinin konuğu olarak Bağdat’ta bulunduklarını aktaran İranlı diplomat, heyetin geliş amacının da Irak hükümetine bir enerji santrali inşaatında yardım sağlamak olduğunu vurguladı.

İranlılar, İran Büyükelçiliği, Irak Dışişleri Bakanlığı’na resmi bir protesto notası göndermeye hazırlandığı sıralarda serbest bırakıldılar.

Amerikalılar, geçtiğimiz Ocak ayında da beş İranlıyı, Iraklı militanları silahlandırdıkları ve eğittikleri suçlamasıyla gözaltına almıştı. Bu kişiler hala gözaltında bulunuyor.

BUSH: İRAN İLE YÜZLEŞECEĞİZ

Dün gece gerçekleşen gözaltıların hemen öncesinde Amerikan Başkanı George Bush Tahran yönetimine karşı sert suçlamalarda bulundu ve İran’ın nükleer programının durdurulması gerektiği görüşünü yineledi.

Amerikan Başkanı; Tahran’ın nükleer silaha sahip olmasının Ortadoğu’da ”nükleer soykırımla” sonuçlanabilecek bir felaket olacağını öne sürdü.

İran’ın eylemlerinin bütün ulusların güvenliğini tehdit ettiğini savunan Bush, çok geç olmadan bu tehditle yüzleşeceğiz dedi

Bush konuşmasında ayrıca, Irak’taki askeri yetkililere, kendi ifadesiyle ”Irak’ta canice eylemlerle ilişkili İranlıların” karşısında durmalarını istedi.

“GÜÇ BOŞLUĞUNU DOLDURURUZ”

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, Bush’un konuşmaları öncesi Tahran’da bir basın toplantısı düzenleyerek Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ta gücünü hızla kaybettiğini söyledi.

Mahmud Ahmedinecad, Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ta gücünü hızla kaybettiğini söyledi.

Ahmedinecad bölgede yakında büyük bir güç boşluğu doğacağını, İran’ın diğer bölge ülkelerinin de yardımıyla bu boşluğu doldurmaya hazır olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi eleştiren çevrelere hitaben “Edepsizce, Irak Başbakanı-Irak Anayasası değişmeli diyorlar. Onlara sesleniyorum. Siz kimsiniz? Size bu hakkı kim verdi?” dedi.

Mahmud Ahmediencad’ın basın toplantısı, İran Devlet Televizyonu’ndan da naklen yayınlandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ta kendi suçlarının bataklığına saplandığını söyleyen Ahmedinecad, “ABD Irak’ta başarısız olduğunu kabul etmelidir” diye konuştu.

İran lideri ABD’ye atfen, “Eğer Irak’ta 50 yıl daha kalırsanız hiçbir şey değişmeyecek. Herşey sadece daha da kötüleşecek” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri İran’ı sık sık Irak’taki askerlerine karşı düzenlenen saldırıları desteklemekle suçluyor.

“ABD ŞAKA YAPIYOR OLMALI”

ABD yetkileri bu ay İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü listelerine alabileceklerini açıklamışlardı.

Kendisi de eski bir Devrim Muhafazı olan Ahmedinecad ise ‘Amerikan hükümetinin böylesine mantık dışı bir eyleme girişeceğini sanmadığını, söyleyenenlerin şaka olduğunu zannettiğini’ söyledi.

Mahmud Ahmedinecad ayrıca dün yaptığı bir konuşmada, nükleer programıyla ilgili sorun çözülmediği takdirde İran’ın bombalanma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye de yanıt verdi.

Ahmedinecad, “Sarkozy kısa bir süre önce iktidara geldi ve kendine dünyada bir yer bulmaya çalışıyor. Hala tecrübesiz bir lider. Belki sözlerinin gerçekte ne anlama geldiğini bilmiyordur” dedi. (BBC)

1156690cookie-checkABD İranlıları serbest bıraktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.